Védjük környezetünket a parlagfűtől
2017. június 29. 00:00

Védjük környezetünket a parlagfűtől

A parlagfű és a hozzá hasonló idegenhonos fajok rengeteg kárt okoznak. Egészségügyi és természeti értékeink védelme érdekében az irtásuk kiemelt fontosságú.

Az Ambrosia artemisiifolia, ismertebb nevén parlagfű Európában nem őshonos növény. Eredeti élőhelye Észak-Amerika, ahonnan feltehetőleg búza és burgonyaszállítmányokkal került az Európai kontinensre, valamikor az 1860-as évektől kezdődően. Gyors terjedésére már ekkor felfigyeltek a kikötők és vasútvonalak mentén, de jelentős problémákat egészen az 1970-es évekig nem okozott. Az 1970-es évektől kezdődően ugyanakkor egyre több természeti, népegészségügyi, sőt gazdasági kárt okozott és okoz ma is. A probléma súlyosságát jól jelzi, hogy a 21. században az ilyen jellegű, biológiai környezetszennyezés nagyobb gazdasági kárt okoz, mint az ipari környezetszennyezés, hiszen abban már sikerült pozitív eredményeket elérni.

A parlagfű idegenhonos, úgynevezett invazív faj. Hazánkban hatékony, természetes ellensége nem ismert, terjedését semmi nem akadályozza, ezáltal gyorsan terjed, gyakran az őshonos növényeink kárára. Terjedését tovább segíti, hogy rendkívül ellenálló, jó hideg és szárazságtűrésű, a talajjal szemben igénytelen növény.

Gyors terjedése azonban káros hatással van hazánk biológiai sokszínűségére, hiszen őshonos növénytársulásainktól veszi el az élőhelyet. Pollenje allergiás tüneteket vált ki, amely hazánkban minden ötödik embert érint, és az érintettek száma évről évre nő.

Természeti értékeink, illetve egészségünk megőrzése érdekében ezért kiemelten fontos a parlagfű megfelelő időben való - virágzás előtti - irtása.

Tájékoztatjuk, hogy a parlagfű elleni védekezés mindig a föld tulajdonosának, illetve a földhasználójának a kötelessége.
A parlagfű elleni védekezés mindannyiunk érdeke, ezért amennyiben valahol parlagfű foltot észlelne, az illetékes járási hivatal földhivatali osztályán, illetve a helyi jegyzőnél bejelentéssel élhet.


Ügyintézés