Új szakma, nagyobb esély
2017. január 25. 14:31

Új szakma, nagyobb esély

11 fő szerzett új szakképesítést az elmúlt napokban Füzesgyarmaton a GINOP – 5.1.1-15-2015-00001 „Út a munkaerő-piacra”, valamint a GINOP-5.2.1-14-2015-00001 „Ifjúsági Garancia” munkaerő piaci programok segítségével. Az új szakma a végzettek számára további esélyt jelenthet az elhelyezkedésben.

A sikeres munkaerő piaci képzés a foglalkoztatási osztály támogatásával valósult meg, a képzést az Átképző Felnőttképző Bt. bonyolította le sikerrel, hiszen minden résztvevő sikeres elméleti és gyakorlati vizsgát tett.
Még az elmúlt év második felében kereste meg a Szeghalmi Járási Hivatalt egy füzesgyarmati székhelyű munkáltató azzal a céllal, hogy asztalosipari munkát tudna biztosítani Füzesgyarmati, elsősorban férfiak számára, amennyiben ilyen szakképzettséggel rendelkeznének. A hivatal foglalkoztatási osztálya fontos feladatának tekinti, hogy a munkaadói igényekre épülő képzéseket minél gyorsabban és hatékonyabban megszervezze. Ennek megfelelően elkezdődtek a képzés feltételeinek előkészületei. Kiírásra került a képzési felhívás, valamint bevonásra kerültek a GINOP -5.1.1 illetve a GINOP 5.2.1 programba azok a személyek, akik jelezték szándékukat a képzésen való részvételre. A képzés lebonyolításával végül is az Átképző Felnőttképző – Reintegráló, Tanácsadó információs betéti Társaságot bízták meg. Végül is 11 személy került bevonásra a programokba, ezáltal kezdték el a képzést 2016. december 1-jén. A képzés időtartama alatt a hallgatók megismerkedtek a biztonságos munkavégzés előírásaival, az alapvető tömörfa megmunkálás mikéntjével, továbbá az asztalosipari szerelés feladataival. A képzés időtartama alatt elméleti és gyakorlati képzésen vettek részt a hallgatók, természetesen a hangsúly a gyakorlati képzésen volt.


Mint Bertalan Petrától az Átképző Felnőttképző Bt. ügyvezetőjétől megtudtuk, úgy próbálták összeállítani a képzési tematikát, hogy elsősorban a jogszabályoknak megfeleljen, másodsorban viszont úgy, hogy a képzésen résztvevők a leghasznosabb és legújabb ismereteket tudják elsajátítani a képzés időtartama alatt. Mivel ez igen rövid ideig tartó összesen 246 óra – ebből az elméleti óraszám 74, a gyakorlati óraszám 172 – képzés, így igyekeztek úgy összeállítani a gyakorlati képzés feladatait, hogy a leghatékonyabban tudják elsajátítani azokat a legfontosabb ismereteket, amelyek feltétlenül szükségesek a szakmai vizsgakövetelményekhez.

Továbbá az ügyvezető asszony azt is elmondta, hogy a most megszerzett új szakképesítéssel a hallgatók képessé válnak többek között előszerelési műveleteket végezni, asztalosipari alapszerkezeteket szerelni, továbbá alkalmasak lesznek kézi kisgépek használatára, pneumatikus gépek kezelésére, vasalatok, szerelvények illetve helyszíni szerelések elvégzésére.

A közel két hónapig tartó képzésen sarkalatos kritérium volt a rendszeres megjelenés, együttműködés, az aktív tanulás és odafigyelés mind az elméleti, mind a gyakorlati órákon.

A foglalkoztatási osztály a GINOP 5.1.1 és a GINOP 5.2.1 munkaerő - piaci programok által nyújtott támogatások segítségével 100%-ban biztosította a képzési és vizsgadíj költségeit, emellett keresetpótló juttatást is folyósított a résztvevők számára. Ezen túl fontos megjegyezni, hogy a képzés időtartama alatt a hallgatók társadalombiztosítási jogviszonya is fennállt, továbbá a képzés időtartama szolgálati időnek minősül.

A tanfolyamon résztvevők, a 2017. január 18-i záróvizsgán adtak számot elméleti és gyakorlati ismereteikről, felkészültségükről a vizsgabizottság előtt. A vizsga befejeztével a vizsgáztató tanárok elismerésüket fejezték ki a hallgatóknak, hiszen valamennyien sikeres és elméleti és gyakorlati záróvizsgát tettek, így a vizsgabizottság elnöke által aláírt bizonyítvány átvétele után valamennyien asztalosipari szerelő megnevezésű OKJ-s bizonyítványt, ezáltal részszakképesítést szereztek. A munkaerő-piaci programok segítségével pedig további támogatásra számíthatnak a képzést sikeresen befejezők, amely támogatási elemek segítségével nagyobb esély nyílik az elsődleges munkaerőpiacon történő elhelyezkedésre.Ügyintézés