Tennivalók, ha elhagyott rendszámot vagy okmányokat talál
2020. október 08. 07:00

A közösségi médiában egyre gyakrabban találkozni olyan posztokkal, amelyeken a rendszám vagy okmány fényképének megosztásával keresi a megtaláló a jogos tulajdonost.

Ez a fajta megoldás – túl azon, hogy adatvédelmi szempontból mindenképpen aggályos, arra se jelent garanciát, hogy a poszt eljut a tulajdonoshoz.
Alapvető szabály, hogy az okmány fényképét senki ne ossza meg az interneten, hiszen az azokon szereplő személyes adatok visszaélés alapjául szolgálhatnak. A legcélravezetőbb megoldás az, ha a talált okmányt vagy rendszámtáblát az érintett személy leadja bármelyik kormányablakban vagy okmányirodában. Itt a nyilvántartások segítségével ugyanis könnyen megállapítható, hogy a tulajdonos bejelentette-e már annak elvesztését, vagy eltulajdonítását, s arra is egykettőre fény derül, hogy pótolta-e már az adott okmányt, rendszámot.
Ez a legbiztosabb módja annak, hogy ne éljenek vissza a személyes adatokkal és a hatóságok vissza tudják juttatni a jogosulthoz az okmányt vagy rendszámot, ha még nem igényelt helyette újat.Ügyintézés