Sárréti disznótoros, jótékony célokkal
2017. február 15. 16:07

Sárréti disznótoros, jótékony célokkal

Negyedik alkalommal rendeztek február 4-én, szombaton városi disznótort, ezúttal is kolbásztöltő versennyel egybekötve. A rendezvényre érkezők körében ismét népszerűek voltak a disznótoros ételek. Az idei rendezvény is szolgált jótékonysági célt, hiszen a bevételből a helyi bölcsődébe vesznek játékokat, amely a gyermekek mindennapi elfoglaltságát színesítheti.

Már korán reggel nagy volt a sürgés-forgás a Városi Sportcsarnokban és környékén. A hatalmas üstökben készültek a hagyományos disznótoros ételek: a hagymás vér, a toros káposzta, az orjaleves, valamint a benevezett csapatok hozzáláttak a hurka kolbász készítéséhez. Az idei Sárréti disznótoros rendezvényre 14 csapat jelentkezett, ezzel megduplázva a tavalyi jelentkezők létszámát. A szeghalmi önkormányzati dolgozók is aktívan kivették részüket az ételek elkészítésében. Bucsa község Önkormányzatának dolgozói is külön csapattal érkeztek Szeghalomra az idei disznótoros rendezvényre, hogy bebizonyítsák, településükön is értenek a disznótoros ételek elkészítéséhez.

A rendezvényt megtisztelte jelenlétével és aktív részvételével Zalai Mihály, a megyei közgyűlés elnöke is, aki megnyitójában hangsúlyozta, hogy manapság már egyre kevesebb a hagyományos disznóvágás, ezért is örül az ilyen rendezvényeknek.

Macsári József, Szeghalom polgármestere köszöntőjében elmondta, hogy a rendezvény egyik fő célja, hogy a tradicionális ízeket visszahozzák és megismertessék az érdeklődőkkel. Továbbá kiemelte, hogy az idei rendezvény jótékonysági célt is szolgál egyben, hiszen a bevételből, a helyi bölcsődébe vesznek játékokat és fejlesztő eszközöket a gyermekeknek.

A megnyitót követően elkezdődött a kolbásztöltő verseny, amelyre az idén 14 csapat adta be jelentkezését. A résztvevők csapatok elmondták, hogy a Békés megyében élők nagyon jó kolbászt tudnak készíteni, ám afelől is biztosítottak, hogy a sajátjuk lesz a legfinomabb.

A szakavatott zsűri a nap folyamán többször is nyomon követte a csapatok ténykedését, és mint megtudtuk, nagyon fontos kritérium a megfelelő higiénia, továbbá a pontozásnál kiemelt szempont volt a kolbász íze, illata és állaga.

A rendezvényen immáron hagyományosan részt vettek a Dévaványai Hagyományőrző Nők Egyesületének tagjai, akik a nap folyamán rendkívül finom és ízletes süteményeket készítettek.

A nap végén a zsűri értékelte a csapatok teljesítményét, s egyöntetű volt az a vélemény, miszerint ennek a napnak csak nyertesei lehettek, hiszen mind a résztvevő csapatok, mind az érdeklődők egy nagyon kellemes és tartalmas napot tudtak együtt eltölteni.


 Ügyintézés