Fontos tudnivalók mezőgazdasági őstermelők számára
2018. november 23. 00:00

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) idei statisztikája szerint Magyarországon több mint 300 ezer ember rendelkezik őstermelői igazolvánnyal. Közülük több mint 250 ezren elsődlegesen növénytermesztéssel foglalkoznak. A nagy számok ellenére az őstermelők közül sokan nem ismerik az őstermelői tevékenység jogszabályi hátterét, legfontosabb szabályait.

Az őstermelői értékesítés szabályait a mezőgazdasági őstermelői igazolványról szóló kormányrendelet szabályozza. Az Őstermelői rendeletben foglaltakat minden őstermelőnek ismernie kell.

Ki kell emelni, hogy a mezőgazdasági őstermelő csak saját őstermelői tevékenységéből származó terméket árusíthat, abból is csak olyat, amelyet bejelentett az őstermelői nyilvántartásba. Az őstermelő a kiállított őstermelői igazolványt sértetlenül meg kell őrizze, azt az árusítás ideje alatt magánáll kell tartsa, hiszen hatósági ellenőrzés során ezt fel kell mutatnia. Közös őstermelői igazolvány esetén, a jogszabályi kötöttség (az igazolvány felmutatásának kötelezettsége) miatt, a családtagok csakis egy időben és egy adott helyen árusíthatnak. Az őstermelői igazolvány számát az árusítás helyén jól látható módon fel kell tüntetni, továbbá el kell helyezni a „Saját őstermelői tevékenységből származó termék” feliratot. Az értékesítési betétlapot kötelezően vezetni kell.

A Szeghalmi Járási Hivatal munkatársai – helyszíni ellenőrzések keretében – idén is rendszeresen ellenőrizték a szabályok betartását. A leggyakrabban előforduló hiba az volt, hogy a termelők nem tartották maguknál az érvényes őstermelői igazolványukat, illetve olyan termékeket is árusítottak, amelyek nem szerepeltek az őstermelői igazolványukban. Ugyanakkor örvendetes tény, hogy az árusító őstermelők – a helyszíni ellenőrzések és a tájékoztatás hatására - egyre inkább figyelmet fordítanak a fentebb felsorolt szabályok betartására.Ügyintézés