Fontos az előhaszonbérleti joghely pontos megjelölése
2019. január 09. 13:45

Annak ellenére, hogy a jelenlegi szabályozás 2014 óta hatályos, a bérlők még napjainkban sem fordítanak kellő jelentőséget az előhaszonbérleti jogosultságukat megalapozó jogszabályi rendelkezések pontos megjelölésére.

 

Föld haszonbérbe adása esetén a földre vonatkozó és a bérbeadó által elfogadott haszonbérleti ajánlatot haszonbérleti szerződésbe kell foglalni és azt a haszonbérbeadónak az aláírástól számított 8 napon belül közölnie kell előhaszonbérleti jog jogosultjával.
Abban az esetben, ha a szerződésben megjelölt haszonbérlő rendelkezik előhaszonbérleti jogosultsággal, úgy azt pontosan meg kell jelölni. A pontatlan, ellentmondásos vagy nem egyértelmű nyilatkozat ugyanis nem alkalmas arra, hogy kizárja a többi előhaszonbérletre jogosultat.
Amennyiben az előhaszonbérleti jogosultság nincs pontosan megjelölve, úgy a járási hivatal a földhasználati szerződés hatósági jóváhagyását megtagadja, még akkor is, ha a beadványnak egyéb hibája vagy hiányossága nincs.
A gazdálkodók érdeke, hogy a föld használatára vonatkozó szerződés elkészítése során figyeljenek az előhaszonbérleti jogosultság jogalapjának megjelölésére, mert megtagadás esetén újra kell indítaniuk az eljárást, tehát ismételten ki kell függeszteni a helyes megjelölést tartalmazó földhaszonbérleti szerződést, ami időveszteséggel jár.

 


 


 


 
Ügyintézés