A Vésztő – Mágor Történelmi Emlékhelyen is dolgoznak nyári diákmunkások
2021. augusztus 16. 13:00

A Szeghalmi járásban zajló nyári diákmunkaprogram érdekessége, hogy a Vésztő-mágori korábbi ásatásokon előkerült leletek tisztításába, rendszerezésébe is besegítenek a diákok. Idén a járásban 319 tanulót foglalkoztatnak az önkormányzatok, egyházak és a programban résztvevő vállalkozók. Ehhez a kormány több mint 36 millió forint vissza nem térítendő támogatást biztosít.  

Mint ismeretes: a kormány idén 3,4 milliárd forintos keretösszeggel hirdette meg a Nyári diákmunkaprogramot, így július 1. és augusztus 30. között országosan több mint 23 és fél ezer diák juthat munkához és jövedelemhez. Békés megyében mintegy kétezer-egyszáz 16-25 év közötti, nappali tagozatos tanuló vállalhat nyári diákmunkát július-augusztusban. A program Békés megyei megvalósításához a kormány több mint 263 millió forint vissza nem térítendő támogatást biztosít.

A Szeghalmi járásban érdekes színfoltja az idei programnak, hogy a diákok – a régészek szakmai irányítása mellett – a Vésztő-Mágor Történelmi Emlékhely Múzeum két telephelyén is besegítenek a korábbi ásatások során előkerült leletanyag tisztításába, rendszerezésébe. Vésztő-Mágoron nemcsak a Csolt-Monostor Romkert és a pince tudományos jelentősége kiemelkedő, hanem a dombé is, amelynek leletanyaga több ezer évet ölel fel.


 
Ügyintézés