Elkezdődött a parlagfű elleni védekezés hatósági ellenőrzése a Sarkadi járásban
2019. július 29. 14:00

A közelmúltban elkezdődött a parlagfű elleni védekezési kötelezettség betartásának hatósági ellenőrzése a Sarkadi járásban is.

A hatályos jogi szabályozás értelmében a föld tulajdonosa, használója egész évben köteles a parlagfű virágbimbójának kialakulását megakadályozni, és ezt az állapotot fenntartani. A járási hivatalok folyamatosan ellenőrzik a jogszabályban előírtak betartását. A földhivatali osztály a Sarkadi Járási Hivatal illetékességi területén megkezdte az ellenőrzéseket.
A parlagfű-mentesítés nemcsak a gyomnövény mezőgazdasági, nemzetgazdasági kártétele miatt fontos, hanem azért is, mert a lakosság mintegy 20 százalékánál a pollenje egészségügyi problémát, allergiát okoz. Az allergia hazánkban a negyedik legfontosabb nem fertőző betegség, jelentősen befolyásolja a mindennapi életvitelt, csökkenti a teljesítőképességet.
Aki a törvényi kötelezettségének nem tesz eleget, akár 5 millió forint növényvédelmi bírsággal is sújtható. A művelési kötelezettségüket elmulasztó földtulajdonosokkal, földhasználókkal szemben a jogszabály közérdekű védekezés elrendelését teszi lehetővé. Ezen munkák költségei a földtulajdonost terhelik.Ügyintézés