Az E-szig még többet tud
2020. január 09. 08:49

A mai kor embere számára természetes, hogy okostelefonok, -órák és -tévék veszik körül. A 2016. január elsejétől forgalomban lévő személyi igazolvány most még „okosabb” lett.

Az elektronikus chipben eddig a TAJ és adószám kötelezően szerepelt, emellett lehetőség volt ujjlenyomat és vészhelyzet esetén értesítendő telefonszám tárolására is.
A 2019. október 28. után igényelt igazolványok újabb „okos” tulajdonsága, hogy a fentebb felsorolt adatokon kívül már mindenképpen tartalmazzák a polgárok személyi azonosítóját (személyi számát), valamint lakcímadatait (állandó lakcím, tartózkodási hely, külföldi lakcím). Ezáltal bizonyos ügyintézések gyorsabbá, gördülékenyebbé válhatnak. A lakcímadat felvitele, bármely 2016. január elseje után igényelt, érvényes, elektronikus tároló elemmel ellátott személyi igazolványnál az állampolgár kérelmére, személyes ügyintézés keretében utólag is lehetséges. További hasznosságát igazolja, hogy amennyiben az ügyfél rendelkezik E-személyivel, a lakcímváltozás bejelentése esetén a személyes ügyintézés során nem csak a lakcímkártyát cserélik ki, hanem a személyi igazolványtároló elemén is rögzítik az új lakcím adatot.
Fontos, hogy a rögzített lakcím adattal és személyi azonosítóval ellátott E-személyi nem alkalmas a mindenkori lakcímigazolvány kiváltására, arra ügyintézéskor továbbra is szükség lehet.Ügyintézés