Magyarország energetikai szükségállapotot hirdet

Magyarország energetikai szükséghelyzetet hirdetett, amely magában foglalja az energiaforrások exportjának korlátozását. Emellett az átlag feletti fogyasztású háztartások energiaköltségeinek felső határát is évek óta feloldotta, és a lakossági gáztermelés növelését is tervezi. A lépések csomagja, amely augusztusban minden bizonnyal nyomást gyakorol, célja, hogy felkészítse az országot a következő télre. A Reuters szerint ezt Gulyás Gergely magyar államfő munkahelyének vezetője határozta meg. A magyar szövetségi kormány azt tervezi, hogy a földgáztermelést a jelenlegi 1,5 milliárd köbméterről évente kétmilliárd köbméterre bővíti. Ráadásul a kormány megvásárolta Szijjártó Péter külföldi papot, hogy külföldről extra gáztermékeket garantáljon. A magyarországi gáztároló központok jelenleg 44% – ban teljesek, ami az éves fogyasztás negyedét teszi ki. A barnaszén lakossági termelését, amely az öregedő Matra erőművet biztosítja, szintén a „lehető legmagasabb szintre”kell növelni. Tervezett bezárása megszűnik. Az energiaforrások kivitelének korlátozása a tűzifára is vonatkozik. Magyarország jelenlegi atomreaktorának élettartama várhatóan meghosszabbodik Orbán Viktor szekrénye szerint. Szerdán (13. 7.) a C5 országok (Magyarország, Csehország, Ausztria, Szlovákia, valamint Szlovénia) csoportjának megállapodása Szijjártó Péter közölte azt is, hogy felgyorsítják a Paks II. új atomerőmű építését.az építkezés már a jövő évben megkezdődhet-közölte az APA.Magyarország energetikai szükségállapotot hirdet

Magas gáz-és áramárak

A gáz és a villamos energia piaci ára Magyarországon 5 – szeresére, hatszorosára emelkedett, és „nagy az esély” arra, hogy Európában biztosan nem lesz elegendő gáz a téli szezonra-mondta Gulyás. Hozzátette, hogy az ajánlott eljárásokat tervezik egy ilyen körülmény megállítására. A villamosenergia-és gázdíjak felső határának feloldása biztosan nem érinti a háztartások háromnegyedét. „Nem engedhetjük meg magunknak, hogy pazarolja készpénz máshol,” Gulyas volt ára becslés szerint a Reuters. „Minden olyan lehetőséget figyelembe kell venni, amely ösztönzi a gazdaság egyik legköltséghatékonyabb Felhasználási energiáját”-tette hozzá. Június végén Orbán Viktor miniszterelnök felhatalmazást adott arra, hogy vészhelyzet esetén a kormány átvegye az alapvető energetikai üzletágak, valamint az FGSZ gázszállítási rendszerüzemeltető irányítását. Európában stressz van az Oroszországból származó gázanyagok miatt. A Fitch szerint Magyarország a Cseh Köztársasággal és Szlovákiával együtt azon három ország közé tartozik, amelyek leginkább veszélyben vannak fő-és Kelet-Európában az orosz gáztermékek lehetséges hirtelen beszüntetése miatt az EU-nak az ukrajnai háború miatt.

A magyar infláció elérte a dokumentumszintet

Az elmúlt év végén tovább gyorsultak a fogyasztói árak Magyarországon, az infláció gyakorlatilag 27 éve a legmagasabb szintet érte el. Az energia – és gázárak több mint 55% – kal, az élelmiszerárak pedig közel 45% – kal emelkedtek. Ezt mondta pénteken (13. 1. a magyar statisztikai munkahely. Erről az rttnews, valamint a tradingeconomics weboldalak számoltak be. Decemberben 24,5%-kal emelkedtek a fogyasztói költségek Magyarországon az előző havi 22,1%-kal szemben. A decemberi emelkedő megélhetési költségek ára a legnagyobb, mert március 1996. A villamos energia, a gáz és az üzemanyag ára 2022 utolsó hónapjában az előző év azonos időszakához képest 55,5% – kal, az élelmiszerárak pedig 44,8% – kal emelkedtek. Ezek befolyásolták az áremelkedés egy csomó dolgot, különösen a kenyér, tojás, tej, sajt, vaj és egyéb tejtermékek. Ennek ellenére a fogyasztói ráta fejlődésének gyorsulása ellenére a növekvő megélhetési költségek enyhébbek voltak, mint a közgazdászok várták. A megélhetési költségek növekedése várhatóan 26% – ra gyorsul. Havi összevetésben decemberben 1,9% – kal emelkedtek a fogyasztói árak Magyarországon. Ebben az esetben is felgyorsították a fejlődés sebességét, novemberben elérték az 1,8% – ot.A magyar infláció elérte a dokumentumszintet

Az EU jóváhagyta az ukrán autóhitelcsomagot és a magyar helyreállítási stratégiát

Az Európai Unió államai hivatalosan jóváhagytak egy bonyolult kompromisszumot Magyarország uniós forrásokhoz való hozzáféréséről, Ukrajna jövő évi pénzügyi támogatásáról és a multinacionális cégek minimális adójának bevezetéséről. Ezt a Twitteren jelentette be az EU Tanácsának Cseh elnöksége, amely megvitatja a” mega-megállapodás”megerősítését. Hétfőn jelentették be (12 ). 12.), de az utolsó pillanatban Lengyelország adóügyi fenntartásai veszélyeztették. „A résztvevő államok jóváhagytak egy 18 milliárd eurós engedményt Ukrajnának, egy minimális adót a nagyvállalatoknak, a magyar gazdaságélénkítő és ellenálló stratégiát, valamint a költségvetés fizikai alkalmasságát. Befejeztük az írásbeli eljárást ” – közölte a cseh elnökség. A megállapodás azt jelzi, hogy az EU minden bizonnyal szervezett pénzügyi támogatást nyújt Ukrajnának jövőre egy közös hitelezés alapján, hogy garantálja az orosz invázió által érintett állam szokásos funkcióit.

A javaslatok összekapcsolása

A lépést eredetileg Budapest akadályozta, amely valójában kettős konfliktusba keveredett a több milliárd eurós uniós forrásokhoz való hozzáférés miatt a magyarországi szabályozási politikával kapcsolatos aggodalmak miatt. A pandémiát követő magyar gazdaságélénkítési stratégiával kapcsolatos aggályokat, valamint a tipikus uniós forrásokból származó készpénz egy részének zárolását az Ukrajnára vonatkozó támogatási tervvel együtt fogadták el. A csomag egy régóta vitatott javaslatból áll, amely egy szélesebb körű világméretű terv részeként minimális 15 százalékos adókötelezettséget ír elő a nagy multinacionális vállalatok számára. Az EU-ban Magyarország is ellenezte a javaslatot. A cseh elnökség azonban hétfőn bejelentette, hogy egy teljes javaslatgyűjteményről született előzetes megállapodás, amely tartalmazta az akadályozott Magyar források mennyiségének némi csökkentését. Az ezt követő megerősítés mindazonáltal konzultált Lengyelország ellenállásával, valamint a problémát az EU vezetőinek mai csúcstalálkozójára hozták. Sikerült véget vetnie a megállapodásnak. Talán annak is köszönhetően, hogy Varsó néhány követelését a csúcstalálkozó következtetéseiben tükrözték.

Az EU megállapodott Magyarországgal, Ukrajna biztosan kap 18 milliárd eurót

Az Európai Unió országainak nagykövetei hétfőn találkoztak (12. 12. este megállapodtak Ukrajna 18 milliárd eurós közös finanszírozásáról, valamint a multinacionális nagyvállalatok 15 százalékos adókötelezettségéről. Ezt az EU Tanácsának Cseh elnöksége jelentette be a Twitteren. Magyarország, amely régóta blokkolta mindkét megállapodást, visszavonta vétóját az uniós pénzekből származó készpénzéről folytatott párhuzamos tárgyalások során. Az Európai blokk minden bizonnyal befagyasztja Budapestet a Kohéziós pénzekből 6,3 milliárd euró, jelentette ki az EU Tanácsa a résztvevő államok számára egy sajtóközleményben. Az Európai kompenzáció azt javasolta, hogy akadályozzák a költségvetés 7,5 milliárd EUR-ját, mivel aggodalmak merülnek fel a nemzeti jogszabályozás működésének hiányával kapcsolatban. Több más résztvevő állam is jóváhagyta a magyar gazdaságélénkítési stratégiát.

Az EU megállapodott Magyarországgal, Ukrajna biztosan kap 18 milliárd eurótEnnek értelmében az ország 5,8 milliárd eurót kaphat a pandémiás dilemmára válaszul létrehozott tartalékból. Településük további reformokon megy keresztül. A szerződés egyes pontjait a tagállamoknak hivatalosan meg kell erősíteniük ahhoz, hogy azok hatályba léphessenek. Ukrajnának januárban kell megkapnia az első pénzt. A kompenzáció azt javasolta, hogy a hideg Magyarország 65 százalékos részesedést kapjon a kevésbé fejlett régiók növekedésére elkülönített források hármasából a 2021-2027-es költségvetési terv időtartama alatt. Kijelentette, hogy Budapest nem biztos, hogy kellő biztonságot nyújt az uniós pénzeknek a korrupcióval, a klientúrával vagy az átláthatatlan állami beszerzési rendszerrel szemben. Magyarország is fél, hogy milliárdokat veszít a gyógyító alapból ha az EU nem engedélyezi stratégiáját az év végéig. Orbán Viktor kormányfő konzervatív szövetségi kormányát régóta bírálják az EU intézményei, valamint számos résztvevő állam. Ez annak köszönhető, hogy hozzáférnek a kisebbségekhez, a médiához, az igazságszolgáltatáshoz és a nem kormányzati szervezetekhez.

Szólj hozzá!