Fontos tudnivalók a foglalkoztatást helyettesítő támogatásról
2020. július 30. 07:00

A foglalkoztatást helyettesítő támogatásra való jogosultság feltételeinek fennállását a járási hivatal évente legalább egyszer felülvizsgálja.

A foglalkoztatást helyettesítő támogatás megszüntetésének egyik gyakori oka, hogy az ügyfelek a felülvizsgálat során nem igazolják 30 napos kötelezettségüket, melyet a felülvizsgálat megindítását megelőző egy éven belül kell teljesíteni.

A kötelezettség keresőtevékenységgel, közfoglalkoztatással, egyszerűsített foglalkoztatással, háztartási munkával, munkaerőpiaci programban való részvétellel, legalább hat hónapos képzéssel, szociális szövetkezeti tagként végzett munkával és közérdekű önkéntes munkával teljesíthető.
Fontos tudni, hogy egyszerűsített foglalkoztatás keretében létesíthető munkaviszony az alkalmi munka, a mezőgazdasági idénymunka és a turisztikai idénymunka. Az egyszerűsített munkaviszonyt a munkáltatónak be kell jelentenie Adó- és Vámhivatalnál.
Szükséges kiemelni, hogy nem fogadható el a háztartási munka igazolása, ha azt az ügyfél a saját hozzátartozójánál, illetve az ügyféllel közös lakcímen élő személynél végzi. A foglalkoztató a munkavégzés megkezdése előtt havonta köteles bejelenteni a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál. A járási hivatalnál az 1 000 forint regisztrációs díj befizetését is igazolni kell.

A közérdekű önkéntes tevékenység elfogadásának feltétele pedig az, hogy az ügyfél azt a közérdekű önkéntes tevékenységet végző szervezetek nyilvántartásában szereplő szervezetnél végezze. A nyilvántartás a https://civil.info.hu/civil_szervezet_kereso/index.html linken megtalálható.Ügyintézés