Változások a jármű ügyintézésben
2017. február 21. 15:59

Változások a jármű ügyintézésben

Megváltozott a gépjárművek kérelemre történő ideiglenes forgalomból kivonási ügymenete 2017. január 1-től.

Sokan nem használják egész évben a járműveiket. Télen leteszik a személyautójukat, nyáron a traktorok, pótkocsik működnek időszakosan mezőgazdasági munkákon, és vannak speciális feladatokat rövidebb-hosszabb ideig ellátó gépjárművek is.
Az ideiglenes jellegű forgalomból kivonással a kötelező felelősségbiztosítás díján, és a súlyadón lehet spórolni, hiszen, amíg az adott jármű ideiglenesen a forgalomból ki van vonva, ez a két fizetési kötelezettség szünetel.

Míg korábban a kérelemre indítható, legfeljebb 6 hónap időtartamra szóló ideiglenes forgalomból kivonási eljárást minden esetben kezdeményezhette és intézhette a jármű üzembentartója, január 1-től az erre vonatkozó szabályok megváltoztak.

A közúti közlekedési okmányok kiadásáról és visszavonásáról szóló 326/2011. (XII.28.) kormányrendelet jogszabályi módosításának célja az volt, hogy az azonnali, illetve elektronikus eljárásban csak az az üzembentartó intézkedhessen a jármű ideiglenes forgalomból kivonása érdekében, aki egyben a jármű törzskönyvének jogszerű birtoklója. Ha az üzembentartó és a tulajdonos személye elválik, az ilyen jellegű forgalomból kivonási ügyekben határozatot kell hozni, az ideiglenes forgalomból kivonás nyilvántartásba bejegyzése nem azonnali.

Azoknak a polgároknak, akik olyan jármű felett rendelkeznek, melynek csak üzembentartói, de nem tulajdonosai, a félreértések és a kellemetlenségek elkerülése érdekében, ha előre tervezett ideiglenes forgalomból kivonási kérelmük van, ajánlott még az okmányirodai ügyintézést megelőzően érdeklődni az okmányirodákban, kormányablakokban a várható ügymenetről.

Egyebekben a járművek kérelemre történő ideiglenes forgalomból kivonásának feltételei nem változtak, tehát az eljárás, a megjelent ügyfél jogállásának tisztázása után, személyi okmányainak, a jármű forgalmi engedélyének bemutatása, és a 2.300,- Ft igazgatási szolgáltatási díj megfizetésének igazolása mellett, a lakó- vagy tartózkodási helyre tekintet nélkül bármelyik okmányirodában, kormányablakban kezdeményezhető.

 

 
Ügyintézés