Út az elsődleges munkaerő-piacra
2017. július 03. 14:58

Út az elsődleges munkaerő-piacra

Mezőkovácsházán a járás meghatározó közfoglalkoztatói hallgattak meg tájékoztatókat a közfoglalkozatás aktuális kérdéseiről, illetve a várható változásokról és újdonságokról.

A foglalkoztatási osztály szervezésében megvalósult rendezvényen Béni Attila hivatalvezető köszöntötte a meghívott vendégeket a Mezőkovácsházai Járási Hivatal nagytermében. Elmondta, hogy az idei évtől kiemelt kormányzati cél a közfoglalkoztatottak elsődleges munkaerő-piacon való elhelyezkedésének mind szélesebb körű támogatása. Erről, és a közfoglalkoztatás jogszabályi változásairól tartott előadást Medovarszki Pál, a Békés Megyei Kormányhivatal Társadalombiztosítási és Foglalkoztatási Főosztály Közfoglalkoztatási Osztályának vezetője. Kiemelte, a továbbiakban fontos célul kitűzni azt, hogy a 25 év alatti személyek csak abban az esetben kerülhessenek bevonásra a közfoglalkoztatási programokba, ha az Ifjúsági Garancia Rendszer keretében megvalósuló munkaerő-piaci program nem kínál számukra reális támogatási lehetőséget.

Ezt követően Varga Edina, a Foglalkoztatási Osztály munkatársa az elsődleges munkaerő-piacra történő kivezetésről tartott hasznos, technikai és jogi ismereteket egyaránt nyújtó tájékoztatást. Kiemelte a „közfoglalkoztatásból a versenyszférába” elnevezésű központi munkaerő-piaci program fontosságát. Bojtos Tímea, a Foglalkoztatási Osztály szakügyintézője a közfoglalkozatási programok tervezésével, az elszámolással kapcsolatban szolgált ismeretekkel, hasznos tapasztalatokkal.

A résztvevők mindannyian egyetértettek abban, hogy a következő évek fontos célja lesz a közfoglalkoztatás értékeinek megőrzése mellett, az ott dolgozók visszavezetése az elsődleges munkaerőpiacra. A nagy érdeklődés kísérelte tájékoztatót kötetlen eszmecsere, a jó tapasztalatok átadása zárta.

Ügyintézés