Segítő jobb a gépjárművásárlás előtt állóknak: Jármű Szolgáltatási Platform
2019. január 15. 11:44

A kormány ismételten segítő jobbot nyújtott: ezúttal a Magyarországon forgalomba helyezett használt autót vásárolni szándékozó állampolgárok ügyintézését támogatja hathatósan. A Jármű Szolgáltatási Platform (JSZP) révén idén ugyanis immáron az azonosítását (ügyfélkapu, telefonos azonosítás, eSzemélyi okmány) követően bárki, a megismerni kívánt jármű rendszámának begépelésével lekérdezheti a kiválasztott gépjármű életútjának lényeges adatait.

Fontos nyomatékosítani, hogy az adatszolgáltatás illeték és díjmenetes, a szolgáltatás igénybevételét követően az információk azonnal az igénylő rendelkezésére állnak.

A JSZP https://szuf.magyarorszag.hu weboldal Közigazgatás, Jog menüpontját választva, az Adatszolgáltatás almenüből érhető el. Az első alkalommal történő belépés esetén a JSZP az ügyfél tárhelyére határozatot küld a közvetlen hozzáférés engedélyezéséről. Ezt követően az ügyfél bármennyi keresést indíthat. Az adatszolgáltatás eredményéről egyszerűsített határozatot küld a rendszer az ügyfél tárhelyére.

Az adatszolgáltatásban megismerhetőek az érintett jármű műszaki adatai: a járműnyilvántartásban szereplő kilométer-óra adatok, a jármű  forgalomban létére és forgalmazási korlátozásaira vonatkozó adatok, illetve az, hogy a járművet körözik-e, továbbá a lekérdezésig nyilvántartásba vett tulajdonosok száma.

Lekérdezhetőek a jármű származásellenőrzésére és eredetiségvizsgálatára vonatkozó alapvető adatok. Az is megnézhető, hogy a jármű rendelkezik-e biztosítással, vagy érintett volt-e káreseménnyel. Csak az idén január 1-jét követően bekövetkezett káresemények, káradatok szerepelnek az adatbázisban.
A szolgáltatás január végéig tesztüzemben működik, ezért egyes funkciók még nem érhetők el teljes körűen!Ügyintézés