Nyaralás alatt is biztosítva
2016. augusztus 25. 15:32

Nyaralás alatt is biztosítva

Még tart a nyári üdülések időszaka, és aki külföldön tölti szabadságát, érthetően szeretné biztonságban érezni magát minden szempontból.

A jól végzett munka után jöhet a jól megérdemelt pihenés – gondoljuk ezt akkor, amikor fordul a naptár és elkövetkezik a nyári szabadságok időszaka. Van, aki otthon, van, aki belföldön, van, aki külföldön tölti pihenéssel ezeket a napokat.

 

Akik idegen országba mennek kikapcsolódni, általában előre eltervezik az utazásukat. Felkészülni mindenre! – ez a jelszó. Kiválasztani az időpontot, a szállást, kitudakolni az ottani klímát, étrendet, szokásokat, a helyeket, amelyek majd érdemes megnézni, bejárni, kipróbálni, ez mind-mind fontos ahhoz, hogy a lazítással töltött napok örömmel teljenek meg, élményekkel gazdagodjunk, ne a bosszúságaink számát növeljük.

Amikor külhonba utazunk, nem csak személyes kényelmünkről érdemes gondoskodnunk. Ismernünk kell, hogy milyen okmányokkal léphetjük át az országhatárt, mivel és hogyan fizethetünk, és baj esetén hová fordulhatunk.

Miden eshetőségre felkészülve, számoljunk azzal, hogy külföldön is érhet bennünket baleset, megbetegedhetünk, kisebb-nagyon egészségügyi problémáink léphetnek fel. Ebben az esetben érdemes még az utazás előtt biztosítást kötni, illetve, ha az Európai Gazdasági Térségen (EGT) belüli országba teszünk kirándulást, kiváltani az Európai Egészségbiztosítási Kártyánkat (hétköznapi nevén: EU TAJ kártya). A kártya az EGT bármely tagállamában, valamint Svájcban átmeneti jelleggel tartózkodó személy számára az orvosilag szükséges ellátások igénybevételére jogosít. Ezek jellemzően az adott tagállamban jogszabály alapján nyújtott alap v. sürgősségi ellátások.

Orvosi okokból szükségessé váló természetbeni ellátások olyanok, amelyeket a tartózkodási hely szerinti tagállamban, ennek jogszabályai alapján nyújtanak annak érdekében, hogy a biztosított a szükséges gyógykezelés céljából ne kényszerüljön tervezett tartózkodásának vége előtt visszatérni az illetékes tagállamba.

A kártyát a kormányhivatal vagy az OEP adja ki kérelemre, olyan személyek részére, akik a magyar egészségügyi szolgáltatásokra jogosultak, vagyis TAJ kártyával rendelkeznek.

A kártya bármely kormányhivatalnál igényelhető és kiadása térítésmentes, fizetni csak akkor kell érte, ha a még érvényes kártya megsemmisül, megrongálódik, elveszik, vagy eltulajdonítják és a tulajdonosa azt pótoltatni szeretné. Ezekben az esetekben igazgatási szolgáltatási díj fizetendő.

A kártya a kormányablakokban, vagy a kormányhivatalnál erre kijelölt ügyfélszolgálatán személyesen, vagy meghatalmazott útján - kiskorúak esetén a törvényes képviselő közreműködésével - továbbá postai úton, valamint ügyfélkapun keresztül írásban igényelhető. Amennyiben az ügyfél írásban igényli a kártyát, az okmány kiállítása után azt postai úton kapja meg.

Az igénylésnél bemutatni szükséges:

- személyazonosító okmányt és lakcímkártyát

- TAJ kártyát

- nem rendezett biztosítási jogviszony esetén a jogosultságot bizonyító okmányt, iratot

A mezőkovácsházi járásban működő kormányablakban (Mezőkovácsháza, Árpád u. 169.) ügyfélfogadási időben igényelhető Európai Egészségbiztosítási Kártya.

 

Az EU TAJ kártyáról bővebb információk az alábbi linken találhatóak:

http://www.oep.hu/felso_menu/lakossagnak/ellatas_kulfoldon/az_europai_egeszsegbiztositasi_kartya

 A Mezőkovácsházai Járási Hivatal kormányablak ügyfélfogadási ideje megtekinthető itt:

http://www.bekesijarasok.hu/mezokovacshazai-jaras/ugyfelfogadas-rendje

képforrás: oep.hu, pixabay.com/hu
Ügyintézés