Megvilágosodás napja Mezőkovácsházán
2016. október 10. 14:17

Megvilágosodás napja Mezőkovácsházán

2016. október 7-én, pénteken, 12. alkalommal rendezte meg a Békés Megyei Baleset-megelőzési Bizottság a  "Megvilágosodás napját".


A rendezvény célja az, hogy felhívja a kerékpárral közlekedők figyelmét a láthatóság fontosságára. Mint minden évben, idén is számos érdeklődő kísérte figyelemmel az eseményt. Ezen a napon délelőtt 9 és délután 18 óra között a megye 20 településén 30 kerékpárüzlet és szerviz várta kedvezményes vásárlás és felszerelés, valamint díjmentes gravírozás lehetőségével a bicikliseket.

A "Megvilágosodás napja" példamutató és figyelemfelhívó kerékpározással zárult. A megye 9 városában, Békéscsabán, Békésen, Gyulán, Orosházán, Mezőkovácsházán, Mezőhegyesen, Sarkadon, Szarvason és Szeghalmon este fél 8-kor előzetesen meghirdetett helyszínekről indultak kivilágított kerékpárjaikkal az akció résztvevői. A körülbelül fél órás kerekezés után minden helyszínen ajándéksorsolás volt, kisebb-nagyobb értékű, biciklizéshez kapcsolódó tárgyakat lehetett nyerni.

Mezőkovácsházán a Rendőrkapitányság épülete előtti parkoló volt az indulás helye, ahol este 7 órától volt a gyülekező. Az idei évi résztvevők a tavalyi évi 200 feletti létszámot igaz nem szárnyalták túl, ami részben az előre feltételezett rossz időjárásnak volt betudható, de most is több tucat lelkes „drótkecskés” tekerte végig a kijelölt távot.

Az éjszakába nyúló kerékpározás a több más, két keréken közlekedők részéről betartandó írott és íratlan szabály talán legelső és legfontosabb pontjára világított rá szó szerint és átvitt értelemben is: Legyél mindig látható! A legtöbb kerékpáros baleset azért történik, mert a gépjárművezetők nem veszik észre a biciklist. Hogy ezt elkerülhessük, két dologra kell különösen ügyelnünk: már szürkülettől kivilágítva szükséges közlekedni, és kerülni kell a gépjárművek holttereit. Ennek megismerésében, a helyes kerékpár kivilágításban, a láthatósági mellény és egyéb fényvisszaverő elemek használatában, a megfelelő úthasználatban és követési távolság betartásában segítettek az eseményt támogató és azt segítő közlekedési rendőrök.


 

A biztonságos közlekedésről olvashatunk itt bővebben:

Felnőtteknek:

http://bikemag.hu/magazin/hirek/biztonsagos-kerekparos-kozlekedes-es-a-kresz-ismerete

Gyerekeknek:

http://tudasbazis.sulinet.hu/hu/termeszettudomanyok/termeszetismeret/ember-a-termeszetben-3-osztaly/veszelyhelyzetek-a-kozlekedesben/kerekparos-kozlekedes

 

A fotón a Mezőkovácsházi Négy Évszak Óvoda és Bölcsöde Kékvirág ovis csoportjának gyermekei, óvónői és szülei láthatóak, akik már második alkalommal vesznek részt a közös kerékpározáson, példát mutatva ezzel kortársaiknak a helyes közlekedésről.
Ügyintézés