Márton nap Almáskamaráson
2016. november 15. 09:28

Márton nap Almáskamaráson

Tizedik alkalommal tartottak Márton napi esti lampionos felvonulást és mulatságot Almáskamaráson.


A legenda szerint Szent Márton a Római Birodalom Pannónia tartományának Savaria nevű városában (mai Szombathely) látta meg a napvilágot a negyedik században egy elöljáró fiaként. Jóságáról még életében legendák keringtek, püspökké akarták avatni. A monda szerint, mikor ennek hírét vette, az érte jövő küldöttek elől nagy alázatosságában a ludak óljába bújt. A szárnyasok azonban gágogásukkal, szárnyuk verdesésével óriási zajt csaptak, így elárulva Márton rejtekhelyét. Mártont püspökké szentelték, és haláláig segítette a rászorulókat.

A Márton nap a 40 napos adventi böjtöt megelőző utolsó nap, amikor a jóízű és gazdag falatozás, vigasság megengedett. Ezen a napon rendszeresek voltak a lakomák, bálok, vásárok. Ma is sok helyen táncos mulatságot csapnak, ahol az asztalról nem hiányozhat egy libafogás és az újbor. „Aki Márton napon libát nem eszik, egész évben éhezik!” tartja a mondás.

Egyéb időjárással kapcsolatos „jóslások” is kötődnek ehhez a naphoz: ha Márton napján havazik, gyakran elhangzott: „Eljött Márton szürke lovon.” “Ha Márton fehér lovon jön, enyhe tél, ha barnán, kemény tél várható.”

A mezőkovácsházi járásban elhelyezkedő, német nemzetiségi gyökerekkel rendelkező kis község, Almáskamarás tizedik, jubiláló alkalommal rendezte meg a Márton naphoz kötött megemlékező napját. A település lakói és vezetői feladatuknak érzik hagyományaik ápolását, helyi értékeik megőrzését, bemutatását, ennek jegyében az Almáskamarás Német Nemzetiségi Önkormányzat, Almáskamarás Község Önkormányzata, a Károlyi Bernát Nyelvoktató Német Nemzetiségi Általános Iskola együttműködésében valósult meg a pénteki délutáni-esti mulatság.

A rendezvény délután öt órakor az általános iskola elől induló lámpás felvonulással kezdődött. A résztvevők kisétáltak a sportpályára, ahol a szervezők programokkal, meleg teával, forralt borral, libazsíros kenyérrel várták őket. A kb. ezer fős nézősereg tagjait csipkedő hideg időt a pályán magasra rakott, égő máglya melege enyhítette.

Nyitóbeszédet mondott Mazán Attila polgármester és Tolnai Péter, a Békés Megyei Önkormányzat Közgyűlésének alelnöke. Ezt követően az általános iskolások német nyelvű verses előadását és zumba fellépését nézhették meg az érdeklődök. A Márton, Martin és Martina nevű gyermekek ajándékcsokoládét kaptak, és libát is mértek a színpadon. A vidám hangulathoz a Tótkomlósi Fúvózenekar és Sramlikings szolgáltatta a zenét.

 

Almáskamarásról bővebben:

http://almaskamaras.hu/

 

Márton napról érdekességek:

http://martonnap.hu/

 

fotóforrás: Almáskamarás Polgármesteri Hivatal
Ügyintézés