Magyar Kultúra Napja Battonyán
2017. február 02. 08:12

Magyar Kultúra Napja Battonyán

A Magyar Kultúra Napját 1989 óta ünnepeljük minden év január 22-én. A nevezetes nap annak emlékére kerül megtartásra, hogy egy kézirat tanúsága szerint Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon fejezte be Szatmárcsekén a Himnuszt. Battonyán a művelődési ház színpadán harmadik alkalommal állítottak össze ünnepi műsort a Magyar Kultúra Napjára.

A mostani megemlékezés programjába sorra vették azokat az évfordulókat, évfordulós alkotókat, akikre különösen büszke a város.

A program nyitányaként dr. Palkó Lajosné intézményvezető köszöntötte a megjelenteket, és kérte, hogy egyperces csendben, néma csendben emlékezzenek meg a veronai buszbaleset áldozatairól. Ezt követően Borsodi János alpolgármester szavai nyitották meg a rendezvényt, beszélt a kultúra társadalomban betöltött fontos szerepéről. Az idei év egyházi jubiláló évforduló is, 1517. október 31-én Luther Márton kiszögezte 95 tételét a wittenbergi vártemplom kapujára és ezzel kezdetét vette a reformáció. Ezen évforduló kapcsán megemlékeztek a magyar kultúrában, az elmúlt fél évezredben történt fontos változásokról is, az anyanyelv használatáról, a Biblia magyar nyelvre történő lefordításáról, a zsoltárköltészet remekeiről.

A kultúra, mind társadalmat és politikát egyaránt formáló tényező. Ennek kapcsán említésre került a 85 éve elhunyt Klebelsberg Kunó munkássága, oktatáspolitikájának főbb elvei, kiemelve, hogy a magyar társadalom belső szerkezetének változásában látta a trianoni békekötés egész országot sújtó negatív hozadékának kompenzálását. Az iskoláztatás magas színvonalra emelésével, mint egy hosszú távú társadalmi tudásberuházással kívánta elérni a megcsonkított ország újbóli talpra állását.

A rendezvény programjában zsoltárénekek, népdalok, hangszeres kíséretű műdalok, versek és prózarészletek hangzottak el, helyi tánccsoportok mutatták be tudásuk legjavát. A fellépők között a helyi magyar, román és szerb iskola tanulóit is láthatták az érdeklődők. A megemlékezés a Szózat közös eléneklésével zárult.
 


Fotó: Battonyai Könyvtár
Ügyintézés