Kaszaperi régészeti tábor
2016. augusztus 17. 09:56

Kaszaperi régészeti tábor

Szünidei régészeti tábort tartottak általános iskolás gyerekeknek 2016. augusztus 8. és 12. között Kaszaperen.

Az Alapítvány A Kaszaperiek Boldogulásáért, Kaszaper Község Önkormányzata és a Közösségi, Közművelődési Színtér és Könyvtár szervezésében, az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Családügyi-, Ifjúság és Népesedéspolitikai Intézet támogatásából tartottak nyárvégi tábort a kaszaperi gyerekeknek. Az orosházi Nagy Gyula Területi Múzeum igazgatója Rózsa Zoltán színes előadással fogadta a gyerekeket, és Jozó Tamásné múzeum pedagógus irányításával végezték a diákok a feltárásokat.

 

A négy napos tábor minden napja új élményt tartogatott a nebulóknak. Az orosházi múzeumi dolgozók segítéségével megismerkedhettek a régészek munkájával, az intézmény állandó kiállításaival. Megtudhatták, hogy miért, hol és mikor végzik az ásatásokat a régészek, ennek a munkának milyen dokumentációi vannak, mi az a régésznapló, hogyan kerülnek a tárgyak a múzeumba, ott mit csinálnak velük és mi lesz a sorsuk.

 

A régészet tudománya a régi korok kultúráit tanulmányozza különböző tárgyi leletek alapján. Hogy ez a mindennapokban nem nagyon ismert tevékenység kézzel fogható közelségbe kerüljön a táborozóknak, a gyerekek kijelölt, saját területükön „régészkedhettek”, felügyelet alatt túrták-fúrták a földet, egy-egy műtárgymásolat állítottak össze darabokból. Az ásatás során megtalált darabokat fotózták, tisztították, és mint egy jó fejtörő puzzle játékban – illesztették.

Megismerkedhettek a restaurálási munka szépségével és nehézségével, melynek alapvető célja, hogy a műtárgyat helyreállítsa, fenntartsa, megőrizze információs értékét és rögzítse állapotát. Ennek az elgondolásnak a jegyében edénydarabokat rajzoltak és ragasztottak, a tábor végén pedig hazavihették az általuk ilyenformán elkészített tárgyat.

 

Házi feladatként régésznaplót vezettek. Nap végén a naplóban vezették, és jegyezték le a pirkadattól-alkonyatig eltelt időben történt eseményeket, benyomásokat, az elvégzett munkát, következtetéseiket, feladat meghatározásaikat. A legjobb naplókat naponta jutalmazták.

 

A táborból minden résztvevő gyermek és felnőtt tudásban, tapasztalatban és élményekben gazdagodva térhetett haza.

 

A táborral kapcsolatos linkajánlók:

 

https://www.facebook.com/szeretlek.kaszaper/?ref=ts&fref=ts

 

http://www.museum.hu/muzeum/217/Szanto_Kovacs_Janos_Teruleti_Muzeum/aktualis

 

http://www.djm.hu/neked-szol/muhelytitkok.html

 
Ügyintézés