Iskolai névadó Magyarbánhegyesen
2016. december 06. 08:26

Iskolai névadó Magyarbánhegyesen

November 22. napján Magyarbánhegyesen a speciális igényű tanulókat kiszolgáló oktatási intézmény új nevet kapott.

Az 1961 óta fennálló intézmény, ami a kezdetekben állami gondozottakat és gyógypedagógia feladatokat látott el, később az iskola alsó tagozatát, majd felső tagozatát vonta be működési körébe, helyből, és a környékbeli településekről fogadja diákjait. Napjainkban elsősorban egységes gyógypedagógiai, konduktív pedagógiai, módszertani intézmény, amely korábban a Mezőkovácsházi Hunyadi János Középiskola intézményi egységében foglalt helyet. A speciális igényű kisebb gyermekeket és nagyobb fiatalokat 3 éves kortól 25 éves koráig képzi, saját testi és szellemi sajátosságainak figyelembe vételével, hangsúlyt fektetve arra, hogy szakmát tanuljanak, amely elősegíti a többségi társadalomba való integrálódásukat és az önálló életvezetésüket.

Az intézményi névadó, Dr. Illyés Sándor (1934-2001) gyógypedagógusként, pszichológusként, egyetemi tanárként tevékenykedett. Főbb kutatási területe a mozgásszabályozás volt, de gondolatai az oktatásfejlesztés területén is meghatározó szerepet játszottak. Az iskola az idei tanévtől viseli a nevét, tehát a hivatalos elnevezése immár Dr. Illyés Sándor Óvoda, Általános Iskola, Szakiskola, Készségfejlesztő Iskola és Kollégium.

Az ünnepség során a diákok nyitótánca után Sajben Mónika tagintézmény-vezető köszöntötte azokat a vendégeket, akik jelenlétükkel megtisztelték az iskolát, majd Alené Kucsera Andrea igazgató asszony beszéde következett. A névadó életútját és munkásságát Dr. Varga Imre professzor úr, a Szegedi Tudományegyetem Gyógypedagógusképző Intézet intézményvezető-helyettesének előadásából ismerhették meg a megjelentek. A nebulók szórakoztató táncos produkciója után a tanulók és tanárok közös éneklése zárta a program hivatalos részét, az ezt követő állófogadáson pedig már kötetlenül társaloghattak a vendégek.
Ügyintézés