Hontalanul – Otthontalanul
2016. augusztus 17. 08:56

Hontalanul – Otthontalanul

Közel 25 éve minden esztendőben augusztus 16-án tartják meg a hontalan állatok világnapját. A megemlékezés célja a közvélemény és a hatóságok figyelmének felhívása a témára és annak megoldatlanságára.


A világnap missziója a társadalmi szemléletformálás. Hiszen az állat nem tárgy, hanem élő és érző lény, akiért mi, emberek tartozunk felelősséggel. Ez a nap ad lehetőséget arra, hogy az átlagosnál egy kissé jobban előtérbe helyeződjön a kóbor állatok menhelyen való elhelyezésére, a menhelyekről történő örökbefogadás fontossága, valamint a nem kívánt szaporulat megakadályozása.

Fontos, hogy csak olyanok vállalkozzanak állattartásra, akik felelősen tudnak dönteni és gondoskodni kedvenceikről életük végéig. Az állattartás, a velük való együttélés az öröm és a szeretet mellett, kötöttség és felelősség, és nem utolsó sorban anyagi költségekkel is jár.

A mindkét fél számára kiegyensúlyozott, jó kapcsolat megteremtéséhez fontos ismerni azt, állat alapvető tulajdonságait és igényeit, és hogy ez hogyan illeszthető be a gazda életmódjába és körülményeibe. Ehhez a megfelelő környezet, a táplálás, a törődés, foglalkozás, a mozgásigény kielégítése, az egészség fenntartása, az egyedi azonosítás, a nem kívánt szaporulat megelőzéséről való gondoskodás mind-mind elengedhetetlenül hozzátartozik.

Sok gazdává váló ember ezt nem gondolja át kellőképpen, talán nincs is tisztában vele, ezért fordulhat az elő, hogy egyre emelkedik a kóbor, hontalan állatok száma, különösen a kutyáké és a macskáké.

A téma fontosságára való felhívásként, az árva, otthontalan állatok megsegítésére adomány gyűjtő jótékonysági futást szervez a Mezőkovácsházi Atlétikai és Szabadidőklub (M.A.SZ.K.) 2016. augusztus 20-án Mezőkovácsházán.

A programon résztvevő sportolók a környékbeli településekről rajtolnak (Újkígyós, Tótkomlós, Mezőhegyes, Battonya, Medgyesegyháza, Kunágota, Magyarbánhegyes, Nagybánhegyes) és 11.00 órára érkeznek meg a Borostyán Kemping és Strandfürdő előtti térre.

A célba érkezés helyszínén lesz megtalálható az adománygyűjtő doboz. A felajánlásokat a Battonyai Állatmentők Alapítvány (5830 Battonya, Hunyadi u. 23.) kapja.

 

A felelős állattartás mindannyiunk ügye!


 

A cikkhez kapcsolódó ajánlott linkek:

https://www.facebook.com/battonyai.allatmentok/?fref=ts

http://www.bekesijarasok.hu/szeghalmi-jaras/hirek/kutyatartok-figyelmebe

http://szabadagazdi.hu/felelos-allattartas/

https://www.facebook.com/groups/664767373570440/?fref=ts
Ügyintézés