Gazdafórum az együttműködés jegyében
2017. március 24. 12:02

Gazdafórum az együttműködés jegyében

Kezdetét vette a térség gazdaságát nagymértékben befolyásoló „Dinnyeszezon” a mezőkovácsházi járásban. Ennek apropójából szervezett a Medgyesegyházi Önkormányzat és a Mezőkovácsházi Járási Hivatal közösen gazdafórumot, amelyre a térség gazdálkodóit várták.

A fórumon közel ötven gazdálkodó vett részt, és a televízió képernyők előtt a lakosság élőben követhette az eseményt. Az előadások után a gazdák beszélgetés keretében tehették fel a kérdéseiket az egyes szervezetek megjelent képviselőinek. A gazdafórum célja, hogy tovább közelítse egymáshoz a gazdálkodókat és a szolgáltató államot. Az együttműködés, a problémák megelőzése, az esetlegesen kialakult problémák közös megoldása lendítheti tovább a térség gazdaságát.
 
A gazdafórumon az egyszerűsített foglalkoztatás adózási vonatkozásairól és a mezőgazdasági termelők adóbevallási kötelezettségét érintő aktuális kérdésekről, valamint ezzel összhangban, a mezőgazdasági idénymunkához kapcsolódó egyszerűsített foglalkoztatás szabályairól is tájékoztatást kaptak a résztvevők.

A külföldről érkező alkalmi munkavállalókkal kapcsolatos teendők tekintetében komoly összefogásra van szükség a települések, a gazdálkodók és a hatóságok részéről. A fórumon ezért a napirendi pontok között szerepelt az alkalmi foglalkoztatással kapcsolatos települési kérdések és jegyzői hatáskörök mellett a külföldről érkező munkavállalókkal kapcsolatos gyámhatósági feladatok kérdésköre is.

A gazdálkodók teljes körű tájékoztatása érdekében szó esett a földügyi igazgatást érintő jogszabályváltozásokról és a 2017. évi Egységes Kérelem beadásával kapcsolatos teendőkről.

Ügyintézés