Európai elhízás elleni nap
2017. május 24. 08:05

Európai elhízás elleni nap

Hazánkban idén május 22-én került megtartásra az Európai elhízás elleni nap, amely célja, hogy motiválja és támogassa a túlsúllyal küzdőket, felhívja a figyelmet azon életmódbeli változtatások fontosságára, amelyek jelentősen javítják az életminőséget és segítik a hosszabb és egészségesebb élettartam elérését.

A WHO 2011-es felhívására az öreg kontinens országai hatodik éve május 21-e környékén tartják meg az Európai elhízás elleni napot.

Köztudomású tény, hogy az európai felnőtt lakosságnak több mint a fele túlsúlyos vagy elhízott. A folyamatos és nem kívánt súlygyarapodást sosem egy tényező okozza. Az egészségtelen ételek fogyasztása, vagy maga a túl sok evés mozgásszegény és stresszes életmóddal kombinálva komoly súlyproblémákat okozhat, amely pedig egyéb járulékos betegségek kialakulásának lehetőségét növeli.

A túlsúly okozta manapság már „civilizációs betegségeknek” számító egészségügyi problémacsoportba a magas vérnyomás, keringési- és szívbetegségek, cukorbetegség, emésztési zavarok, ízületi gyulladás, alvászavarok és légzési gondok tartoznak. Szervezetünk egészére kihatással vannak a testünkön lerakodó, feleslegesen cipelt, megterhelő kilók.

Az elhízás elleni legjobb módszer, ha apró és betartható változásokat iktatunk mindennapi életünkbe, mind a táplálkozás, mind pedig a fizikai aktivitás terén. Ilyen lehet a túlzottan cukros és zsíros ételek elhagyása, a zöldségek, gyümölcsök mindennapos fogyasztása, a rendszeres, ám kis mennyiségű étkezés, a lépcsőzés választása a lifttel való utazás helyett, vagy autózás helyett a kerékpárral való közlekedés előnyben részesítése.

Az elhízás ellen küzdve, a társadalmi felelősségvállalás és példamutatás érdekében a Mezőkovácsházai Járási Hivatal dolgozói és családtagjai szabadidejüket aktívan töltötték el, mivel május 22-én kerékpáros túrát tettek a Kaszaperi Történelmi Emlékparkba.
Ügyintézés