Építsük magunkat, kicsiből lesz nagy
2016. november 11. 10:32

Építsük magunkat, kicsiből lesz nagy

A 2017. évi Múzeumok Éjszakájára mini templomot épít az orosházi székhelyű Nagy Gyula Területi Múzeum az udvarában.A templom nem csak szakrális hely volt a múltban, hanem közösségi tér is, ahol összejöttek az emberek. A templomok, falvak hálózata pedig egy térség összetartozását jelentette.

A múzeum elkezdte a gyűjtőterületéhez tartozó földrajzi régió régi templomhelyeinek felkutatását. Cél, hogy megismerjék, és a szakmai munkájukon keresztül a civil lakosság is, a térség középkori településeinek pontos helyét.

Amit erről a területről a régészek ásója a felszínre hoz, csak az maradt ránk. Írásos források, visszaemlékezések nincsenek, a települések említése csak a 15. század középétől kezdődik, az 1241-42-es tatárjárás halálos pusztítást végzett a vidéken, Peregnél (Kaszaper őse) a nomádok 70 falu népét gyilkolták le egy hét alatt.

Emberek, írás már nincs, de vannak tárgyak, amelyek túlélik készítőiket, és beszélnek helyettük. A régészek által feltárt használati tárgyak, edénytöredékek és falmaradványok, amennyire különböznek, annyira hasonlítanak is egymásra. Így hasonlítanak és különböznek maguk a „kincseket” rejtő falvak és lakóik, a templomaik, és a templomot építő téglák is.

A téglák alapanyaga az agyag és a homok majdnem mindig ugyanolyan, a forma csak kevésben eltérő. A technika és a munka, amellyel kiégetik, kiszárítják, jóformán lépésről-lépésre egyezik.

A sok apró téglából bármilyen nagyság megépíthető. Kicsi barátságos ház vagy iskola, égbe törekvő templom.

Ahhoz, hogy az épület biztosan álljon, hogy biztonságos legyen, szép és teljes, minden téglára ugyanúgy szükség van, egy sem hiányozhat a helyéről.

Ahogy egy templomban a téglák egyenként is fontosak és összetartoznak, úgy van szükség egy emberi közösségben, községben mindenkire. Számít a kicsi és a nagy is, az új, a fiatal és a régi öreg is, a sovány és telt, az rafináltan esztétikus és az egyszerű is.

Az egységben gondolkodás eszméjéből kiindulva építi a múzeum saját kis templomát gyerekek segítségével. 30 iskolát járnak be, ahol a fiatalok 4000 nagyon hasonló és mégis különböző téglát fognak elkészíteni. Dombegyházon, Nagykamaráson, Almáskamaráson, Magyarbánhegyesen, Kunágotán, Békéssámsonon, Kevermesen már jártak, 500 tégla elkészült, májusig még hátra van a többi.

A téglákból a jövő évi Múzeumok Éjszakájára készül el a közösségi összetartozást jelképező templom.

Ügyintézés