Előtérben a kkv-szektor – Munkáltatói fórum a Mezőkovácsházai Járásban
2018. január 26. 11:41

Előtérben a kkv-szektor – Munkáltatói fórum a Mezőkovácsházai Járásban

Mikro-, kis- és középvállalkozásoknak rendeztek munkáltatói fórumot a Mezőkovácsházai Járási Hivatalban. A résztvevők a Nemzetgazdasági Minisztérium által a kkv-szektor munkahelyteremtő és -megőrző beruházásainak elősegítésére meghirdetett, 5 milliárd forint keretösszegű pályázat feltételeiről kaptak tájékoztatást.

A Békés Megyei Kormányhivatal Társadalombiztosítási és Foglalkoztatási Főosztálya szervezésében megtartott tájékoztatón elsőként dr. Krizsán Anett, a Békés Megyei Kormányhivatal igazgatója köszöntötte az érdeklődőket. Az igazgató asszony elmondta, a kormányhivatal kiemelt célja, hogy megerősítse és segítse a mikro-, kis- és középvállalkozásokat a megyében, és biztosítsa azokat a feltételeket, amelyek a fejlődésükhöz szükségesek. Kitért arra is, hogy a kkv-szektor támogatása gazdasági szempontból elengedhetetlen, hiszen az országban működő vállalkozások jelentős része ebben a szektorban található. Hozzátette, a kormányhivatal a mindennapokban is számtalan olyan feladatot lát el, amelyek a megyei vállalkozások támogatására irányulnak. Ennek kapcsán megemlítette a közelmúltban megalakított szakképzési munkacsoportot, amelynek tagjai együttműködve a megyei munkáltatókkal a helyi munkerőpiaci igényeket mérik fel.

A fórumon a vállalkozások számára kiírt pályázat részleteiről Pántya Imre, a Társadalombiztosítási és Foglalkoztatási Főosztály vezetője és dr. Juhász Marianna főosztályvezető-helyettes tájékoztatta a résztvevőket. Előadásaikban elmondták, a Nemzetgazdasági Minisztérium munkahelyteremtő beruházások támogatására ismét pályázati programot indított, 5 milliárd forint keretösszeggel.
A szakmai előadásokat követően Simonka György, a térség országgyűlési képviselője köszöntötte az érdeklődőket. Megköszönte a főosztály munkatársainak, hogy megtartották előadásaikat, és hogy segítik az érdeklődőket a pályázati feltételek részletes megismerésében. Ehhez kapcsolódóan kifejtette, képviselőként a jövőben is mindent megtesz annak érdekében, hogy a lehető legtöbb forrás jusson Békés megyébe, majd hozzátette, a munka második részében döntően a szakemberek érdeme, hogy a támogatások a megfelelő helyekre juthatnak el. A képviselő kifejtette, köszönhetően az elmúlt évek munkahelyteremtő és képzési programjainak, az álláskeresők száma a Dél-békési térségben az elmúlt öt évben 4 600-ról 2 600-ra csökkent, amely egyfelől komoly eredménynek számít, ugyanakkor azt is jól mutatja, hogy még sokaknak kell segítséget nyújtani a munkaerőpiacon történő elhelyezkedésben. Beszéde végén a képviselő sikeres pályázatokat kívánt a helyi vállalkozásoknak.

A pályázatról tudni kell, hogy a vissza nem térítendő támogatás segítségével a kkv-k többek között új eszközöket, gépeket szerezhetnek be, de a támogatási összeget ingatlanvásárlásra vagy bérleti díjakra is fordíthatják. A munkahelyteremtő támogatás mértéke nem regisztrált álláskereső esetén új munkahelyenként 1,5 millió forint lehet. Ezen felül a pályázók kiegészítő támogatásként kiközvetített álláskereső foglalkoztatása esetén új munkahelyenként további 500 ezer forint, illetve amennyiben az elmúlt 12 hónap alatt kizárólag közfoglalkoztatási jogviszony keretében foglalkoztatott álláskereső személy felvételét vállalják, új munkahelyenként további 800 ezer forint támogatást kaphatnak.

Amennyiben kedvezményezett járásban vagy településen hajtják végre a beruházást, új munkahelyenként még további 400 ezer forint támogatásban részesülhetnek a pályázók.

A munkaerőpiaci program pályázati időszaka január 4-től nyílt meg, és február 9-én zárul le.

További részletek és a teljes pályázati dokumentáció az alábbi linken érhető el: http://www.kormany.hu/hu/nemzetgazdasagi-miniszterium/hirek/ujabb-5-milliard-forintbol-fejleszthetnek-a-kkv-k
Ügyintézés