Dél-békés mi vagyunk! – Nagykamarás
2018. március 28. 09:17

Nagykamarás történeti és jelenkori értékeit fedezhetik fel a látogatók a Mezőkovácsházai Járási Hivatalban Nagybánhegyes után, 2018. március 15. – 2018. április 15. között.

A járási hivatalban a nyár végén záródó kiállítás sorozat tizenötödik települési tárlata került berendezésre az emeleti galéria részen.

Nagykamarás története a környékbeli falvakhoz hasonló. Területe régtől fogva lakott, a középkorban kiépülő község a török időkben elnéptelenedett, elpusztult. A 19-ik század közepén Heves, Gömör, Borsod és Pest megyékből érkezőkkel újratelepítik. Közigazgatásilag előbb Bánkúttal, majd Almáskamarással együtt működik, önállóságot a század végén szerez.

Telepesei „árendás” jobbágyok voltak, akik pénzben, természetben fizettek a földhasználatért, jellemzően dohánykertészek voltak. A lakosok nagyobb része katolikus vallású volt, az 1884-ben épül római katolikus templom a környék egyik legszebb épülete.

Nagykamarás mezőgazdasági jellegű település, jó minőségű földjein hosszú hagyományra támaszkodva többnyire dinnyetermesztéssel és fóliás kertészettel foglalkoznak az itt lakók.

A község turisztikai vonzereje a Nagykamarás és Kevermes között elhelyezkedő 4.4 hektáros vízfelületű Boda-tó, ami kiváló horgász- és pihenőhely és a falu határában található kunhalmok.

A település kiállításának megnyitója 2018. március 21-én délután került sor. A megjelenteket Süle Katalin hivatalvezető helyettes köszöntötte, majd a falu történelméről, mai helyzetéről és jövőbeli céljairól Pelle István polgármester beszélt. A megnyitót követően a megjelentek a falu életét és értékeit bemutató táblákat, kézműves munkákat, továbbá a közmunka programban előállított termékeket tekintették meg.

 

a kiállítás céljáról bővebben:

http://www.bekesijarasok.hu/mezokovacshazai-jaras/hirek/a-koz-szolgalataban-maskepp-is

 
Ügyintézés