Dél-békés mi vagyunk! – Medgyesegyháza
2017. augusztus 23. 09:20

Dél-békés mi vagyunk! – Medgyesegyháza

Medgyesegyháza kiemelkedő értékeit láthatjuk 2017. augusztus 15. – 2017. szeptember 15. között, a Mezőkovácsházai Járási Hivatalban. A jövő év áprilisában befejeződő kiállítás sorozat tizenegyedik települési tárlatát tekinthetik meg az érdeklődők az épület földszintjén, lépcsőfordulóiban és az emeleti galéria szakaszon.

Medgyesegyháza környéke az Árpád kortól bizonyíthatóan lakott. A régészeti lelőhelyek tanúsága szerint a község, illetve a szomszédos Bánkút mellett eddig talált Árpád-kori lelőhelyeknek nem volt késő középkori folytatása. Ennek oka a tatárjárás és az ekkortájt meginduló „pusztásodás”. Az első írásos emlék 1418-ban szól először Medgyesegyházáról.

A török uralom megszűnése után a terület kincstári birtokba kerül, a fő haszonbérlők árendába tovább adták a földek hasznosítását, melyeken külterjes szarvasmarha tartás folyt.

Az 1800-as évek közepén a nagybérlők és a kincstár irányítása alatt a térségben a korábbi pusztákon kertésztelepeket létesítettek és hozzájuk dohánykertészeket telepítettek le, ez alól Medgyesegyháza sem volt kivétel. A település 1893-ban vált önállóvá Medgyesbodzás határából.

A város magyar és szlovák gyökerű. A 19. század végén jelentős számban települtek a községbe szlovákok, majd a második világháborút követő lakosságcsere egyezményen belül a kitelepülő szlovákok helyére felvidéki magyarok jöttek. Jelenleg jelentős lélekszámú a román kisebbség is.

Az agrárágazat jelenleg is kiemelkedő jelentőséget tölt be a város életében. Híres a helyi dinnyetermelés, amely jellegéből fakadóan nem minden folyamatában gépesíthető, tehát emberi munkaerő igényes. A helyi gazdák és vállalkozások a környék legnagyobb foglalkoztatói.

A medgyesegyházi kiállítás megnyitóra augusztus 16-án került sor. A megjelenteket Béni Attila hivatalvezető köszöntötte, majd Sütő Mária Márta alpolgármester asszony beszélt a község múltjáról és jelenéről, a személyes példamutatás értékéről. A vendégek egy rövid videót láthattak a városról, Simai Mihály költő versét és néhány szép népdalt hallhattak.

A várost Schéner Mihály festő alkotásai, román, magyar és szlovák nemzetiségi viseletekbe öltözött bábok, helyi nyomtatott irodalmi, valamint sajtótermékek és a település életéről, kiemelkedő szülötteiről összeállított képi anyagok képviselik.

Medgyesegyháza bemutatkozását Medgyesbodzás követi.

a kiállításról bővebben:

http://www.bekesijarasok.hu/mezokovacshazai-jaras/hirek/a-koz-szolgalataban-maskepp-is

https://www.facebook.com/events/170188803389294/

 

 

 

 

 

 

 
Ügyintézés