Dél-békés mi vagyunk! – Medgyesbodzás
2017. szeptember 27. 16:00

Dél-békés mi vagyunk! – Medgyesbodzás

Medgyesbodzás produktumait, sajátos értékeit láthatjuk a Mezőkovácsházai Járási Hivatalban 2017. szeptember 15. és 2017. október 15. között.

A járási hivatalban már egy évfordulót megért, és a jövő év tavaszának derekán befejeződő kiállítás sorozat tizenkettedik települési tárlatát tekinthetik meg az érdeklődők az épület földszintjén, lépcsőfordulóiban és az emeleti galéria szakaszon.

A középkor előtt lakott és a török uralom alatt elpusztult helyet, mint dohánykertész községet 1857-ben telepítették újra. Nevét két önálló (Bozzás és Medgyes) puszta összevonásából kapta.

A lakosság Bánkút település lakosaiból, illetve Csongrád megye egyes részeiből települt ide, magyar anyanyelvű, katolikus vallásúakból állt. Később Békéscsabáról szlovákok, Heves megyéből palócok is kerültek a faluba.

1920-ban terület újraosztásra került sor a községben, ekkor alakult meg a Gábortelep településrész.

A község megélhetésének alapja napjainkban a földművelés, állattenyésztés. A szántóföldeken kukoricát, búzát, árpát termesztenek. Medgyesbodzás nagyon híres dinnyetermesztő vidék. Az állattenyésztés alapja a sertés és a marhatenyésztés. 

A medgyesbodzási kiállítás megnyitóra szeptember 20-án került sor. A megjelenteket Béni Attila hivatalvezető köszöntötte, majd Győri Ferenc önkormányzati képviselő beszélt a község múltjáról és jelenéről, arról, hogy a település vezetői mindent elkövetnek azért, hogy Medgyesbodzás élhető, szerethető hely legyen.

A községet a helyi ügyes kezű nők és férfiak alkotómunkái, a település múltjának beszédes dokumentumai, és a mai életéről összeállított képi anyagok képviselik.

Medgyesbodzás bemutatkozását Mezőhegyes követi.

a kiállításról bővebben:

http://www.bekesijarasok.hu/mezokovacshazai-jaras/hirek/a-koz-szolgalataban-maskepp-is

 

 
Ügyintézés