Dél-békés mi vagyunk! – Kisdombegyház
2017. április 27. 15:38

Dél-békés mi vagyunk! – Kisdombegyház

Kevermest követően Kisdombegyház értékeit láthatjuk a Mezőkovácsházai Járási Hivatalban 2017. április 15.  és 2017. május 15. között. A járási hivatalban nyolc hónapja indult és a jövő év tavaszán befejeződő kiállítás-sorozat nyolcadik tárlatát tekinthetik meg az érdeklődők az épület lépcsőfordulóiban és az emeleti galéria szakaszán.

Kisdombegyház kisközség Kunágota és Dombegyház között, a járás délkeleti részén található, lakossága valamennyivel meghaladja a 300 főt.

A település és környéke már az őskortól lakott terület, kisebb-nagyobb időbeli megszakításokkal. Az első okleveles említés a környékről 1446-ból származik. Írott emlékek a Hunyadiak korától folyamatosak, később az első török pusztítás az 1500-as évek első harmadában hosszú évtizedekre lakatlanná tette.

A falu újbóli építése az 1700-as évek elején kezdődött meg. A környékre magyarokat, örményeket, románokat és szerbeket telepítettek be.
A 19. század elején a mai község helyén népesebb tanyaközpont működött, melynek lakossága lassan növekedett. Közigazgatásilag Dombegyházhoz tartozott, amelytől önálló függetlenséget 1946-ban nyert.

A kisdombegyházi kiállítás megnyitójára április 19-én került sor. Magyar Zsolt István polgármester a község múltjáról és jelenéről beszélt. Tárlatukon a kisdombegyházi épített értékeket, a közfoglalkoztatási programban elért eredményeket, illetve a hímző szakkör alkotásait mutatjuk be.

Kisdombegyház bemutatkozását Magyardombegyház kiállítása fogja követi.

A kiállításról bővebben:

http://www.bekesijarasok.hu/mezokovacshazai-jaras/hirek/a-koz-szolgalataban-maskepp-is

https://www.facebook.com/events/170188803389294/
Ügyintézés