Dél-békés mi vagyunk! - Kevermes
2017. március 28. 15:30

Dél-békés mi vagyunk! - Kevermes

Kevermest láthatjuk egyedülálló módon a Mezőkovácsházai Járási Hivatalban 2017. március 15. – április 15. között.

A járási hivatalban a tavaly indult és a jövő év tavaszig tartó kiállítás-sorozat hetedik tárlatát tekinthetik meg az érdeklődők az épület földszinti és emeleti folyosóin, valamint a galéria szakaszon.

Kevermes nagyközség a román határ közelében a járás dél-keleti részén található, lakossága szűken 2000 fő. A település és környéke a bronzkortól lakott terület. A falu létezéséről az első jól dokumentálható leletek a középkorból származnak, helyileg az északnyugatra fekvő Barta-halom körül találták őket.

A 16. század végén, a török megszállást követően a környező településekhez hasonlóan Kevermest is elpusztították, a lakosság rabságba került, elmenekült vagy meghalt. A falu és környéke közel 200 évig gyakorlatilag lakatlan helynek minősült.

Az 1800-as évek elején dohánykertészekkel, „gányókkal” telepítették vissza a falut. A népesség kisebb-nagyobb visszaesésekkel a második világháborúig növekedett, a 40-es években volt legnagyobb a lélekszám. A lakosság számának emelkedésével folyamatosan komfortizálódott a település. Fúrott kutak, utcák kialakítása, templom, iskola, malom, kisvasút, kultúrház, termelőszövetkezet, tűzoltóság segítette a falu fejlődését.

A 21. század elejére Kevermesen ismét lendületet vett a község fejlődése. Pályázatokon nyert anyagi támogatások sora teszi lehetővé, hogy élhetőbb legyen a falu, a beruházások munkahelyet adnak, csökkentve így az elvándorlást.

A kevermesi kiállítás megnyitójára március 22-én került sor. Lantos Zoltán polgármester beszélt a község múltjáról és jelenéről, a kiállítási anyag szerepéről, majd a résztvevők egy kisfilm segítségével megismerkedhettek a falu turisztikai jelentőségű értékeivel.

Tárlatukon a földszinten a nagy hagyományokkal rendelkező seprűkészítés termékeit mutatják be, valamint az emeleten a komoly múltra visszatekintő önkéntes tűzoltó egyesület relikviái kapnak helyet. Ezen felül a földszinten és az emeleten a Startmunka programban tevékenykedő Tripe Klaudia Flora amatőr fotós egyedi és sajátos szemléletmódjában látott és láttatott kevermesi hétköznapokat tekinthetik meg a hivatalba betérők.

Kevermes egyedi kiállítását Kisdombegyház értékeinek bemutatása követi majd.

A kiállításról bővebben:

http://www.bekesijarasok.hu/mezokovacshazai-jaras/hirek/a-koz-szolgalataban-maskepp-is

https://www.facebook.com/events/170188803389294/
Ügyintézés