Dél-békés mi vagyunk! – Kaszaper
2017. február 20. 08:24

Dél-békés mi vagyunk! – Kaszaper

Dombiratost követően Kaszaper mutatja be értékeit, múltját, jelenét, jövőbeli elképzeléseit a Mezőkovácsházai Járási Hivatalban 2017. február 15. – 2017. március 15. között.

A járási hivatalban 2016 szeptemberének közepén indult, és 2018 márciusában végződő kiállítássorozat hatodik tárlatát tekinthetik meg az érdeklődők az épület földszinti és emeleti folyosóin, valamint a galéria szakaszon.

A járás nagyobb és dinamikusan fejlődő települései közé tartozik Kaszaper, a közel 2000 fős lélekszámú községben Mezőkovácsháza és Orosháza között. A nagyközség évszázados elődje, a középkori Pereg város a Száraz-ér partján, a környék sík domborzati viszonyaiból észrevehetően kiemelkedő, az esetleges árvizek idején is biztonságot nyújtó egyik dombháton, az ún. Templom-halmon épült fel, a közepén templommal, körülötte lakóházakkal. Neve valószínűleg földrajzi sajátosságot (pereg=németül perg, berg = hegy) és családnevet (a Kasza család volt a falu birtokosa) rejt.

Először 1113-ban említik a település nevét egy oklevélen. Az 1241-42-es tatárjárás alatt Kasza-pereg is elpusztult hetven környékbeli faluval együtt. Az újjáéledése két évszázad múlva következett be, a Hunyaidak alatt mezővárossá fejlődött.

A tizenhatodik században a török hadak dúlása miatt a helységre ismét pusztulás várt, majd a hadjáratok befejeztével Kasza-pereg a szomszédos területekkel együtt puszta maradt.

Később több bérlője is volt, 1867-ben, a kiegyezés évében Kaszaperpuszta néven községgé alakult.

Az első világháborút követő földreformtörvény végrehajtása során jelentős telepítést hajtottak végre, Kaszaperpuszta-Újtelep néven a jelenlegi falu helyén. 1926-ban "Kaszaper" néven önálló nagyközséggé alakult, s önállóságát a mai napig őrzi.

A település fejlődése a rendszerváltás óta nagy léptekkel halad előre: az úthálózatának jelentős részét szilárd burkolat fedi, az itt élők életminőségét emeli a vízvezeték, gázvezeték, telefonhálózat, kommunális hulladékgyűjtés, az óvoda, iskola, egészségügyi ellátás és egyéb nagyértékű, előremutató fejlesztések és beruházások. Közigazgatásilag a községhez tartozik a szomszédos Pusztaszőlős is.

Tárlatukon a település helytörténeti bemutatkozása mellett múltját, a középkori templom feltárási munkálatait, jelenlegi épített értékeit láthatjuk a földszinten. Az emeletre vezető lépcsősoron kaptak helyet a közmunkaprogram eredményei, helyi sportolók kiemelkedő teljesítményei, a régészeti tábor élményei képekben. A galérián megtekinthetjük az ügyes asszonyok kézimunka termékeit, az óvodások, iskolások munkáit, a szakkörök, nyugdíjasok társasági életébe nyerhetünk betekintést.

A település bemutatkozó, kiállítást megnyitó rendezvénye 2017. február 15-én délután került megtartásra a járási hivatal nagytermében. A falu első emberének, Csürhés István polgármesternek köszöntő beszédét a művészeti iskola tanulóinak és az óvodásoknak a műsora követte, az esemény vendéglátással és kötetlen beszélgetéssel zárult.

Kaszaper széles palettát felölelő kiállítását Kevermes értékeinek bemutatása követi majd. Kaszaper tárlata 2017. február 15. – március 15. között tekinthető meg a járási hivatalban.

a kiállításról bővebben:

http://www.bekesijarasok.hu/mezokovacshazai-jaras/hirek/a-koz-szolgalataban-maskepp-is

https://www.facebook.com/events/170188803389294/

 
Ügyintézés