Dél-békés mi vagyunk! – Dombiratos
2017. február 10. 13:13

Dél-békés mi vagyunk! – Dombiratos

2017. január 15. – 2017. február 15. között Dombiratos mutatja meg értékeit a Mezőkovácsházai Járási Hivatalban.

A járási hivatalban 2016 őszén kezdődött, és 2018 elejéig tartó kiállítás-sorozat ötödik tárlatát tekinthetik meg az érdeklődők még néhány napig.

A járás kisebb települései közé tartozik Dombiratos, a valamivel több mint 500 fős lakosságával. Telepes falu a régi Csanád megye keleti részén. Apró, de régi, régóta lakott hely a község. Az oklevelekben 1418-ban már említik, mint Belsőiratos, Dombiratos néven pedig 1510-ben szerepel először. A török időkben a térség más lakott helyeihez hasonlóan elpusztult, majd a hódoltság után újratelepült. A 18. századi újjászerveződésből kincstári birtok lett, és haszonbérlők kezelték. A bérlők, báró Forray István és Ráth József is részt vettek a lakosságszám növelésében. A Ráth család kastélyt is épített a faluban, a leszármazók között neves könyvkiadó, politikus, jogász található.

Az 1800-as évek közepén Wodianer Rudolf dohány nagykereskedő, majd bő egy évtizeddel később a kincstár kertész családokat telepített a községbe. A falu népe főleg a Szentes környéki Csánytelekről és az Eger környéki Pétervásáráról, valamint az azzal szomszédos Tízháza pusztáról települt be, így szegedi és palóc gyökerekkel rendelkezik. A beköltözött családok szármázási helyük és rokonsági kapcsolataik alapján elkülönültek, rendre külön-külön utcában építettek maguknak új otthont. A község nyelvében és hagyományaiban idővel a szegedi jellegek váltak uralkodóvá. Dombiratost 1950-ben, a megyék újra rendezésekor csatolták Békés megyéhez.

Tárlatunkon a földszinten a település helytörténeti bemutatkozása mellett a község látványosabb helyszínei, épített értékei láthatóak. Az emeletre vezető lépcsősoron kaptak helyet Tomonicska Péterné színes, szemet gyönyörködtető gobelin képei. A galérián betekintést nyerhetünk a történelmi emlékekbe és a mindennapokba, bájos színfolt az óvodások munkáinak összeállítása.

Dombiratos igényes és ízléses kiállítását Kaszaper értékeinek bemutatása követi. A község tárlata 2017. február 15. – március 15. között tekinthető meg a járási hivatalban.

a kiállításról bővebben:

http://www.bekesijarasok.hu/mezokovacshazai-jaras/hirek/a-koz-szolgalataban-maskepp-is

https://www.facebook.com/events/170188803389294/

 
Ügyintézés