Dél-békés mi vagyunk! – Dombegyház
2016. november 18. 12:59

Dél-békés mi vagyunk! – Dombegyház

Dombegyház mutatta meg magát a Mezőkovácsházai Járási Hivatalban Mezőkovácsházát követően, 2016. október 15 - november 15. között.


A járási hivatalban szeptembertől elindult és másfél évig tartó kiállítás sorozat második tárlatát tekinthették meg az érdeklődők október idusától egy hónapon keresztül.

A székhelytelepülés Mezőkovácsházát, a járás egyik igen aktív kulturális életet élő községe, Dombegyház követte bemutatkozásban.

Dombegyház nagyközség lélekszáma kevéssel 2000 felett van, a település gazdasága a térségi településekhez hasonlóan alapvetően a mezőgazdaságra épül. Okleveles adatok a helységről a 15. század közepétől vannak, régészeti leletek azonban valószínűsítik, hogy Dombegyház az Árpád-korban is létezett már. A 16. század elején a környék egyik legjelentősebb egyházas helye, legnépesebb faluja volt. A sorozatos török-dúlások következtében időről időre elnéptelenedett, ám a kedvező talaj- és vízrajzi adottságok miatt háromszor is újratelepült.

Az 1686. évi török hadjárat során ismét puszta lett, s csaknem másfél évszázad múlva települt ismét újjá. 1817-től számítható Dombegyház újkori története. Betelepítésében és a helyi társadalom kialakításában döntő szerepe a Marczibányi családnak volt, akik dohánykertészeket telepítettek ide, ők voltak az újkori falu első lakói.

A trianoni határ meghúzása gazdaságilag rendkívül visszavetette a falut, amely így peremhelyzetbe került. A rendszerváltás óta a legnagyobb gondot az aktív népesség foglalkoztatásának megoldása jelenti.

A nehézségek ellenére a dombegyháziak bíznak a jövőjükben, szorgosan építik falujukat, az otthonukat. A munka mellett jelentős időt fordítanak a sportra, a művészetre, a hasznos hobbikra.

Tárlatukon a nagyobb foglalkoztatókat, ezen belül is kiemelten az önkormányzatot mutatták meg, illetve gyermek és felnőtt szakköreik alkotásait. A hozott tárgyak tematikus elrendezésben díszítették a hivatal épületét, a földszinten és az emeleten. A kormányablak folyosóját helyi amatőr festő művei tették színesebbé, a lépcsőfeljáróban Dombegyház fontosabb történeti alakjai és kortárs büszkeségei hirdették magukat, többek között Fodorean Pásztor Gyöngyi textilmunkái. Az emeleti galérián az óvoda és az általános iskola kapott lehetőséget, míg a nagyteremben a kézműves és makett szakkör kincsei kerültek elhelyezésre, valamint a közmunkaprogram termékeit csodálhatták meg a látogatók.

Dombegyház látványos kiállítását Almáskamarás értékeinek bemutatása követi. A kisközség tárlata 2016. november 15 – december 15. tekinthető meg a járási hivatalban.

 

A kiállításról bővebben:

https://www.facebook.com/events/170188803389294/

Dombegyházról itt:

http://www.dombegyhaz.hu/

 

 

 
Ügyintézés