Dél-békés mi vagyunk! – Almáskamarás
2017. január 13. 09:32

Dél-békés mi vagyunk! – Almáskamarás

Almáskamarás bemutatkozóját láthattuk a Mezőkovácsházai Járási Hivatalban 2016. november 15. és december 15. között.

A Mezőkovácsházai Járási Hivatalban múlt év szeptemberétől elindult és több, mint egy évig tartó kiállítás sorozat harmadik tárlatát tekinthették meg az érdeklődők novemberben kezdődően december közepéig.

A járás egyik igen aktív kulturális életet élő közösségét, Dombegyházát követte a német nemzeti gyökerekkel büszkélkedő Almáskamarás.

A járás, és egyben a megye dél-keleti részén található, a román határtól néhány kilométerre fekvő, közel 900 lélekszámú kisközség Almáskamarás. A településhez közel fekvő Nagykamarást először a 15. században említi írás. A két Kamarás együttes területén találhatóak korábbi időből, Árpád-kori falu nyomai, de ennek neve nem maradt fenn. A középkori, mindkét Kamarás ősének tekinthető Bánkamarást a törökdúlás pusztította el az 1500-as évek végén.

Az oszmán hódoltság után a terület újra benépesült, a falu Nagykamarás része volt egy darabig, majd 1844-ben Almáskamarás néven alapították meg.

Német nemzetiségű gyökereit az Elekről érkező német telepesek adják. Sváb kultúrájukra a mai napig büszkék lakosai, feladatuknak tekintik hagyományaik ápolását. A község életének évente, kétévente ismétlődő jelentős eseménye a második világháborút követő német kitelepítést elszenvedő almáskamarási lakosok és azok leszármazóinak hazalátogatása a testvér- és környező német településekről (Leimen, Walldorf, Heidelberg).

A község tárlatában az önkormányzat mint foglalkoztató mutatkozott be. Helyett kaptak a hozott tárgyak között a közmunkaprogram termékei: munkaruhák, szőnyegek, női táskák, díszpárnák. Emellett képekben ismerhettük meg a falu életét, a nemzetiségi önkormányzat munkáját, a környékben komoly érdeklődésre számot tartó Márton-napi mulatság programját.

Almáskamarás kiállítását Battonya értékeinek bemutatása követte. A három nemzetiségű hét torony városát 2016. december 15. – 2017. január 15. tekinthették meg a látogatók a járási hivatalban.Ügyintézés