Átadták a sajtkészítő műhelyt
2017. október 25. 16:52

Átadták a sajtkészítő műhelyt

Magyardombegyházán 2017. október 25-én került sor a Belügyminisztérium támogatásából megvalósuló tejfeldolgozó üzem épületének ünnepélyes átadására.

2017. október 25-én került sor a Békés Megyei Kormányhivatal és a Belügyminisztérium képviselőinek részvételével a magyardombegyházi Sajtkészítő Műhely épületének hivatalos átadó ünnepségére.

Az ünnepélyes megnyitón Dr. Takács Árpád, a Békés Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja köszöntötte a meghívott vendégeket, majd Dr. Hoffmann Imre a Belügyminisztérium közfoglalkoztatási és vízügyi helyettes államtitkára mondott beszédet és adta át hivatalos keretek között a 160 m2 alapterületű tejfeldolgozó üzemet.

A kormánymegbízott köszöntőjében elhangzott, hogy akkor lehet hatékony értéket teremteni, ha egy vállalkozásnak, cégnek, üzemnek van terve, víziója és jövőképe, amihez egy jó összefogás is párosul, mely ezen a kis településen megvalósult. Magyardombegyházán egy olyan komoly kezdeményezésnek lehetünk tanúi, ahol a Belügyminisztérium, a kormányhivatal, az önkormányzat, az itt dolgozó emberek és a térség országgyűlési képviselőjének hatékony érdekegyeztető képessége együtt hozta létre ezt az üzemet, amely egyedülállónak tekinthető a térségben. Beszédében kiemelte, a sikerhez hozzájárult az is, hogy a polgármester asszony a jó gazda és a jó szülő gondosságával teremtette meg az itt látható értékeket. Ez az üzem már önmagában is olyan eredmény, amely összhangban van a kormányhivatal céljaival is, miszerint előtérbe helyezi a vidékfejlesztést, az elmaradott térségek felzárkóztatását, a foglalkoztatást, a turizmust, a gasztronómiát, ami mind-mind hozzájárul a térség felemelkedéséhez.
Dr. Hoffmann Imre helyettes államtitkár beszédében hangsúlyozta, hogy az új típusú közfoglalkoztatási programok értéket teremtenek, amelynek kiváló példája a Belügyminisztérium támogatásával létrehozott magyardombegyházi sajtüzem is. A Belügyminisztérium és a Nemzetgazdasági Minisztérium számos jogszabály módosítást kezdeményezett, hogy elősegítse az elsődleges munkaerőpiacra történő visszatérést. A kormányzati intézkedéseknek köszönhetően jelentősen csökkent hazánkban a nyilvántartott álláskeresők száma, mely Magyardombegyházán is érezhető. Végezetül pedig gratulált a település vezetésének és a közfoglalkoztatásban résztvevőknek, hogy a községben nagyszerű értékteremtésük révén egy ilyen kiváló üzemet hoztak létre. Megköszönte valamennyiük munkáját és a sajtüzem működéséhez sok sikert és jó egészséget kívánt. 

A beruházási célú közfoglalkoztatási pilot program megvalósítására a Belügyminisztérium és a Békés Megyei Kormányhivatal együttes támogatásával Magyardombegyház Község Önkormányzata közel 100 millió Ft összegű támogatást nyert el a 2016. december 9. és 2017. november 30. között időszakra vonatkozóan. A program alapvető célja, hogy tartós, a közfoglalkoztatáson túlmutató munkahelyeket teremtsen a községben élők számára.

Magyardombegyházán a közfoglalkoztatás keretében már évek óta működik a mezőgazdasági startmunka program, melynek egyik legfontosabb eleme az állattartás, ahol kiemelten foglalkoznak a kecsketartással és tenyésztéssel, valamint a kecsketej feldolgozásával is. Az önkormányzat 2017. augusztus 23-án kezdte meg teljes kapacitással a termelését, ugyanis ekkor kapta meg a „Sajtkészítő Műhely” a határozatlan időre szóló működési engedélyét.

A projekt megvalósítási időszakában már egy korábban is meglévő 65 m2-es tejfeldolgozó helyiség került átalakításra és kibővítésre. A belső- és külső építészeti munkálatok keretében cserére került valamennyi nyílászáró, kiépítésre és fejlesztésre került az áram- és ivóvíz hálózat, valamint a központi fűtési rendszer is. Padozatot, külső belső falakat vakoltak és festettek, valamint elkészült az üzem előtti parkoló is.
Az elmúlt hónapban már közel 500 kg tejtermék (sajt, körözött, túró, túrógolyó, valamint gomolya) került előállításra. A sajtkészítő műhelyben azóta is folyamatos a termelés, a végtermékekre egyre nagyobb kereslet mutatkozik és folyamatosan érkeznek a megrendelések. Az önkormányzat minden lehetőséget megragad az új termékek bevezetésére és népszerűsítésére.
 
A beruházás megvalósítása tartós munkahelyeket teremt a településen tekintettel arra, hogy a támogatási időtartam lejártát követően az önkormányzat 5 fő, 5 éves időtartamú továbbfoglalkoztatását vállalta, mellyel így az érintettek számára lehetőség nyílik a közfoglalkoztatásból az elsődleges munkaerőpiacra történő visszalépésre is.
Ügyintézés