Adventköszöntő orgonaszó Mezőkovácsházán
2016. november 21. 11:39

Adventköszöntő orgonaszó Mezőkovácsházán

November 26-án Mezőkovácsházán a református templomban Úrjövet váró orgonaelőadás lesz hallható.

Az advent a keresztény kultúrkörben a karácsonyt megelőző negyedik vasárnaptól az ünnep érkezéséig eltelő időszakot jelöli. Része a karácsonyi ünnepkörnek, mely advent első napjával kezdődik, és vízkeresztig tart. Advent első napja egyúttal az új egyházi év kezdetét is jelenti, amely mindig Szent András apostol napjához (november 30.) legközelebb eső vasárnap.

Mezőkovácsházán idén a kisebbik településrészen, Reformátuskovácsházán található templom ad helyet az első zenés advent köszöntésnek. Sipos István nagybánhegyesi orgonakészítő- és javító mester, aki egyben avatottja is a hangszer megszólaltatásának Bach, Kolozs István, Lisznyai-Szabó Gábor, és Antalffy-Zsiross Dezső darabokat játszik 2016. november 26-án, szombat délután 16.00 órától az érdeklődőknek.

Sipos István budapesti születésű, de dél-békési gyökerekkel rendelkező, immár Nagybánhegyest otthonának tartó ritka mesterséget űző ember. Fővárosiként medgyesbodzási nagyszüleinek köszönheti a vidék szeretetét. 2002-től saját műhelyet, 2008-tól saját fészket tudhat magáénak a Viharsarokban. A hangszerépítő iskolai tanulmányaival egyidejűleg kántor- és karnagyképzőbe is járt, a technikai ismeretek mellett, amivel az orgona testét kezeli, művészként a lelkét is ápolja azzal, hogy megszólaltatja azt. Orgonát nem csak belföldön készít és javít, hanem külföldön is. Elsősorban a szomszédos országokban.

A helyi református templom orgonáját újította fel 2012-ben, a több, mint száz esztendős hangszer első és ezzel együtt a legkomolyabb javítási munkáját végezte el rajta. A korábbi mechanikus fújtatót elektromos váltotta fel, bőr- és egyéb kopott alkatrészeket volt szükséges cserélni benne. A reformátuskovácsházi orgona Soukenik János szegedi orgonakészítő mester első darabja. A mester 1984-1912 között Szegeden és környékén tevékenykedett, 22 új orgonát épített.

fotó: Sipos István, Mezőkovácsházi Református Egyházközösség
Ügyintézés