Ünnepi megyei közgyűlés kitüntetésekkel
2020. szeptember 03. 15:30

A Békés Megyei Kormányhivatal Beliczey termében tartotta ünnepi ülését a Békés Megyei Önkormányzat közgyűlése. A rendezvényen átadták a Polgárokért, a Békés Megyéért kitüntető díjakat, illetve az Elnöki elismeréseket is. Békés Megyéért kitüntető díjban részesült – mások mellett – dr. Sárosi Tamás megyei tisztifőorvos is.
Örömteli számunkra, hogy a hajdani Békés Vármegyei Törvényhatósági Bizottság jogutódja ünnepi közgyűlésének éppen a kormányhivatal Beliczey Miklós egykori főispánról elnevezett díszterme adhat otthont. Tovább emeli az ünnepi esemény fényét, hogy a grémium ma a naponta közöttünk járó hétköznapi hősök nem hétköznapi hőstetteit ismeri el, köszönetet mondva az önzetlen hazaszeretet, az oroszlánszívű bátorság és az áldozatkész feladatteljesítés kötelességtudó, példamutató nagyjai előtt – hangsúlyozta ünnepi beszédében Takács Árpád. Önök nagyra becsült kitüntettek, valamennyien történelmi időben álltak helyt, szolgálták és szolgálják megyénk lakosságát. Önök valamennyien közösségük, választott hivatásuk ismert és elismert tagjai, a legkiválóbbak – húzta alá a Békés Megyei Kormányhivatalt vezető kormánymegbízott.
Rendkívüli és nehéz időszak van mögöttünk és minden bizonnyal nehéz időszak előtt állunk, de hiszem és vallom, hogy fegyelmezettséggel, jó hozzáállással, emberséggel úrrá tudunk lenni a kihívásokon, mert a: „Legkülömb ember, aki bátor/ S csak egy külömb van, aki: bátrabb.” Ez akár a megye 350 ezer lakosának elismerése is lehetne, mert a mögöttünk hagyott nehéz időszakban mindenki a közösségi érdekeket előtérbe helyezve, fegyelmezetten állt helyt és iskolapéldáját adta az önzetlen segítségnyújtásnak, az összefogásnak. A védekezésben résztvevő valamennyi hivatal és szervezet, az önkormányzatok, a Körös Mentőcsoport, a Dél-Békés Mentőcsoport, az önkéntes tűzoltóságok, a katasztrófavédelem, a rendőrség, a honvédség, a szociális ágazat, a kereskedelmi dolgozók és a szolgáltató szektor szereplői mindannyian tették a dolgukat. Heroikus munkát végeztek a Békés Megyei Központi Kórház és az Orosházi Kórház, illetve a mentőszolgálat munkatársai is, ezért köszönet és hála – mondott köszönetet a koronavírus-járvány elleni védekezésben tanúsított helytállásért Takács Árpád.


Békés megye a kincsek, az értékek és a bátrak megyéje. A megye élen jár az értékmentésben és értékteremtésben. Mára a hungarikumok sorába emelkedett a méltán híres csabai és gyulai kolbász, – és a teljesség igénye nélkül – nemzeti értéktárunkat gyarapítja Munkácsy Mihály öröksége, a Csabagyöngye szőlő és Stark Adolf szellemi munkássága, a Tranoscius, az orosházi liba- és kacsamáj, illetve az üveggyártás, Erkel Ferenc szülőháza és életműve, Közép-Európa egyetlen épen maradt síkvidéki, gótikus téglavára a gyulai vár, a Békés-Tarhosi Zenei Napok és énekiskola. Ide tartozik a Körös-Maros Nemzeti Park, a volgamenti hérics, a Szarvasi Arborétum, a nóniusz lófajta, Vésztő-Mágor Történelmi Emlékhely, a békéscsabai István Malom, az endrődi csizmadia és cipész hagyományok, Tevan Andor könyvművészeti és kiadói tevékenysége, a Knerek szellemi öröksége Gyomán és az egyetemes kultúrában, Orlai Petrics Soma és Mokry Sámuel életműve, a Hudák szövőműhely műremekei és a messze földön híres Csabai Kolbászfesztivál egyaránt – sorolta Takács Árpád.
Mi Békés megyei emberek büszkék vagyunk a szülőföldünkre, hiszen nekünk ez a vidék az otthonunk, itt vagyunk itthon, ezt a földet kaptuk örökül eleinktől, ezért tartozunk felelősséggel és ezt kell megőriznünk, építenünk, átadnunk utódainknak is. Nekünk Békés megye az első! Első volt országépítő elődeinknek is, akik a történelem vérzivataros századaiban imádságos lélekkel markolták meg az eke szarvát, vagy éppen a kardot, ha a sors úgy követelte. Mert hont szerezni karddal lehet, de a hazát, a földet megtartani, életet teremteni már ekével, a mindennapok verejtékes munkájával kell. Értették a megmaradás eme isteni parancsát a Harruckernek, Wenckheimek, Almásyak, Tiszák, Beliczeyek egyaránt és maradandó áldozatot hoztak a közösség oltárán – emelte ki a kormánymegbízott. Mi valamennyien a fejlődő, gyarapodó, erősödő Békés megyében hiszünk, ezért szolgáljuk a közösséget – tette hozzá.

A Békés Megyei Önkormányzat zsinórban az ötödik alkalommal rendezte volna meg a megyenapot, ám a járványhelyzetre tekintettel idén csak a kézműves vásárt és a termelői piacot rendezzük meg. Önökön keresztül több mint tízezer ember munkáját ismerte el a megyei önkormányzat – mondta Zalai Mihály, a Békés megyei közgyűlés elnöke.

Az ünnepi közgyűlésen Polgárokért kitüntetést vehetett Izsó Gábor, Békés volt polgármestere. Békés Megyéért kitüntető díjban részesült: Gara Ágnes, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság Békés Megyei Kirendeltségének igazgatója, dr. Becsei László, a Békés Megyei Központi Kórház főigazgató főorvosa, dr. Duray Gergő, az Orosházi Kórház főigazgató főorvosa, Kárász László, az Országos Mentőszolgálat Dél-Alföldi Regionális Mentőszervezet Békés Megyei Kirendeltségének vezetője, dr. Polyák Zsolt rendőr dandártábornok, a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője és dr. Sárosi Tamás, a Békés Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztálya vezetője.
Elnöki elismerésben részesült: Krizsán Jánosné, a Békés Megyei Szociális, Gyermekvédelmi Központ és Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálat igazgató-helyettese, Olteanu Júlia, a battonyai Magdu Lucian Román Általános Iskola és Óvoda igazgatója, Bajkán György tűzoltó alezredes, a Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Orosházi Katasztrófavédelmi Kirendeltség vezetője, Csendes Csaba, a Békéscsabai Mentőállomás vezetője, dr. Mészáros László, a Békés Megyei Központi Kórház urológus főorvosa, illetve Pelleg József rendőr alezredes, a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság közlekedésrendészeti osztályvezetője.
A rendezvényen – mások mellett – részt vett Herczeg Tamás és dr. Kovács József országgyűlési képviselő is.Ügyintézés