Segítő jobb fogyatékkal élő embertársainknak
2018. november 07. 17:44

Az Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetsége (ÉFOÉSZ), az „Infokommunikációs alapú távszolgáltatás kialakítása az ÉFOÉSZ-nél” elnevezésű pályázatával országosan 851 millió forint támogatást nyert az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program (EFOP) keretében, fogyatékossággal élő embertársaink segítésére. A pályázat Békés megyei nyitórendezvényén, Újkígyóson a Cz. Kiss Rendezvényházban Fülöp Attila szociális ügyekért és társadalmi felzárkóztatásért felelős államtitkár a segítségnyújtás fontosságát hangsúlyozta.

Köszönhetően a nyertes EFOP pályázatnak immáron a megyében, Békéscsabán a Kolozsvári utca 62. szám alatt az Egyensúly AE Egyesület székhelyén is önálló életvitel centrum segít fogyatékkal élő megyei embertársainknak ügyeik önálló vitelében, az erre való nevelésben.


- A kormányzat az elmúlt években és a jövőben is olyan programokat kíván támogatni, amelyek az önálló élet felé irányítják fogyatékkal élő embertársainkat, ezt a célt szolgálják az infokommunikációs eszközök. A kormány 851 millió forint támogatást biztosít e pályázat megvalósításához, országosan 20 önálló életvitel centrum nyújt segítő jobbot. A centrumok szolgáltató házak, közösségi terek, de nem csak erről szól a pályázat. Ami ennél is fontosabb, az a figyelemfelhívás és a segítségnyújtás. A fogyatékos ügy a társadalom természetes része, fogyatékos embertársainknak nem sajnálatra, hanem tényleges segítségre van szükségük – hangsúlyozta Fülöp Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériuma szociális ügyekért és társadalmi felzárkóztatásért felelős államtitkára.

A jó állam egyik célja, hogy a közigazgatást közelebb vigye az emberekhez, így fogyatékkal élő embertársainkhoz is – nyomatékosította köszöntőjében dr. Krizsán Anett, a Békés Megyei Kormányhivatal igazgatója.
Herczeg Tamás országgyűlési képviselő személyes hangvételű köszöntőjében azt is kifejtette, hogy évek óta kapcsolata van az ÉFOÉSZ Békés Megyei Egyesületével, hiszen Mikulásként is bekapcsolódik a szervezet munkájába. Ugyanakkor úgy fogalmazott, hogy egy korábban elvégzett kutatása arra is rávilágított, miszerint a fogyatékkal élők között is az értelmi fogyatékosok vannak az egyik legnehezebb helyzetben. Ezen a helyzeten javít az ÉFOÉSZ Békés Megyei Egyesülete eredményes pályázata – tette hozzá az országgyűlési képviselő.

- Az ÉFOÉSZ hiánypótló munkájára egyre nagyobb igény mutatkozik megyeszerte. Tavaly elkezdődtek az enyhe értelmi sérültek számára tartott, az önálló életvitelt hangsúlyozó önérvényesítő tréningek, amely foglalkozássorozat lehetőséget biztosított a könnyebb érthetőség és a gördülékenyebb életvitel megtanulására, begyakorlására, nagy segítséget nyújtva ezzel a sérült felnőtteknek, valamint a beteg gyermekeket nevelő szülőknek is – méltatta az egyesület munkáját Szebellédi Zoltán, Újkígyós polgármestere.

Gyene Piroska
, az ÉFOÉSZ országos elnöke is a segítségnyújtás fontosságát hangsúlyozta beszédében.

Azt Schriffertné Lócskai Henriett, az ÉFOÉSZ Békés Megyei Egyesülete elnöke mondta el, hogy már elkezdődtek a szakmai műhelymegbeszélések (workshopok): Vésztőn, Okányban és Magyarbánhegyesen már lezajlott, de 2020 derekáig négy csoportban, nyolc témában harminckét alkalommal rendeznek még hasonlót.
 

 
Ügyintézés