Pekingben öregbítik a magyar gasztronómia és Békés megye hírnevét
2019. november 20. 16:45

A Békés Megyei Kormányhivatal a megye turizmusa, oktatása, gazdasága, illetve gasztronómiai értékeinek bemutatása érdekében az elmúlt években is több programban együttműködött a Magyar Nemzeti Értékek és Hungarikumok Szövetségével, illetve a Békéscsabai Szakképzési Centrummal – hangsúlyozta a kormányhivatalban rendezett sajtótájékoztatón Takács Árpád.
A kormánymegbízott kifejtette: immár a megye 67 településére eljutott a Magyar Nemzeti Értékek és Hungarikumok Szövetsége által is támogatott „Közös érték az egészség” program, és ennek köszönhetően több ezer ember egészségügyi szűrését tudta megvalósítani a kormányhivatal. Ezt a programot a jövőben az egészséges életmódra, táplálkozásra neveléssel is bővíteni kívánjuk – tette hozzá.
A kormánymegbízott felidézte Palkovics László innovációs és technológiai miniszter múlt héten Pekingben tett bejelentését, miszerint szakképzési együttműködéssel is bővül a Magyarország és Kína közötti oktatási keretmegállapodás, és örömtelinek nevezte, hogy magyar részről a Békéscsabai Szakképzési Centrum vesz részt a programban.
Magyarország Pekingi Nagykövetsége, illetve a Pekingi Magyar Kulturális Intézet felkérésére 40 fős delegáció utazik a két állam diplomáciai kapcsolatfelvételének 70. évfordulójára rendezett programsorozat záró rendezvényére december 2-8. között. A pekingi rendezvényre utazó delegáció 16 tagja Békés megyei. A Békéscsabai Szakképzési Centrum (BSzC) e program keretében ír alá partnerségi szerződést a Beijing Jiansong Vocational School elnevezésű oktatási intézménnyel.
Egy hosszas folyamat fontos mérföldköve a mai nap, és az is nagy öröm számunkra, hogy jövő tavasszal írásban is szentesítjük az együttműködésünket a Békés Megyei Kormányhivatallal – nyilatkozta Mucsi Balázs. A Békéscsabai Szakképzési Centrum főigazgatója elmondta: intézményük a térség meghatározó szakképzési centruma, a nemzetköziesítést szolgáló Erasmus+ program alapján országosan a legaktívabbak. Talán éppen ezért a választás a Békéscsabai Szakképzési Centrumra, hogy Európa határait átlépve Ázsia felé nyissunk kaput – húzta alá a főigazgató, aki a kormányhivatalnak is köszönetet mondott a GINOP és KEOP programokban való hatékony együttműködésért.
A magyar értékeket, hungarikumokat, alapanyagokat és szaktudást kívánjuk bemutatni Pekingben – nyomatékosította Prohászka Béla. A Magyar Nemzeti Értékek és Hungarikumok Szövetsége alelnöke elmondta: immár öt éve öregbítik rendszeresen Kínában a magyar gasztronómia és a megye hírnevét a nagykövetség és a kulturális intézet felkérésére.

A Békés megyei szakemberek és tanulók a 4 ezer személy befogadására alkalmas Landmark Komplexumban a magyar bálon, illetve a december 6-án megrendezendő ünnepélyes záróesten libamájat, kacsamellet, bélszínt, gulyáslevest kínálnak, de nem hiányozhat menüsorból a zserbó, a dobostorta, a Rákóczi-túrós, de a kézműves bonbonok se. A tematikus bemutatók keretében önálló fejezetet kap a szaloncukor, amelyet Balogh László mestercukrász vezetésével készítenek el.
Ügyintézés