Megyeszerte legyen közös érték az egészség!
2018. október 03. 16:14

A fenti gondolat jegyében invitálta egészségfejlesztéssel kapcsolatos konferenciára Békés megye településvezetőit a Békés Megyei Kormányhivatal, amely a Közös Érték az Egészség elnevezésű mintaprogram részeként első ízben szólította meg közvetlen módon a megye településeit. A szerda délelőtti eseményen az önkormányzatokkal való jövőbeni jó együttműködésben bízva dr. Krizsán Anett igazgató köszöntötte a megjelenteket.

Beszédében Dr. Krizsán Anett beszédében kihangsúlyozta, hogy a kormányhivatal által 2017-ben indított Közös Érték az Egészség című program sikeres megvalósításához valamennyi megyei önkormányzat együttműködése szükséges. A program alapvető célja, hogy a Békés megyében élők egészségügyi állapotát feltérképezze, amihez a hivatal a megyei települések partnerségét kéri, hiszen a sajátos helyi viszonyok, a jellegzetes problémák alapos feltárása csak közbenjárásukkal lehetséges. Kormányhivatalunk minden fórumot fel szeretne lelni annak érdekében, hogy Békés megye minél több helyszínén, rendezvényén népszerűsíthessük programunk tartalmait a megyei lakosság közvetlen elérésével, ebben kérjük segítségüket – mondta a kormányhivatal igazgatója. Az elmúlt időszakban már a Csabai Garabonciás Napokon és a Békés Megyei Közfoglalkoztatási Kiállításon is megjelentek kollégáink - a többek között - a testsúly, a testtömegindex, a dohányosok által kilélegzett levegő szén-monoxid tartalmának mérését, valamint az egészséges életmóddal kapcsolatos tanácsadást kínáló ún. Egészségsarokkal, mindkét helyszínen számottevő érdeklődés fogadta a kezdeményezést – fejtette ki dr. Krizsán Anett. Célunk, hogy minél változatosabb módszerekkel és színtereken hívhassuk fel a figyelmet a tudatos életmódra és a tudatos egészségmegőrzésre, a betegségek megelőzésének fontosságára, ezért számítunk az önkormányzatok támogatására – zárta gondolatait az igazgató.Az esemény folytatásaként dr. Gaálné dr. Maráczi Gabriella megyei helyettes tisztifőorvos a Közös Érték az Egészség Program keretében a megyei helyszíneken igénybe vehető különböző szolgáltatásokat részletezte: az életminőségre és az egészségi állapotra vonatkozó felméréseket (pl. testsúly, testzsír, vérnyomás, pulzus, vércukorszint mérések), az egészségmagatartással kapcsolatos előadásokat és interaktív csoportos foglalkozásokat különböző témakörökben (környezetvédelem, allergiák, népegészségügyi szűrővizsgálatok, személyi higiénia, védőoltások, felelősségteljes antibiotikum használat), valamint az óvodás és iskolás korú gyermekek, illetve felnőttek részére az egészséges táplálkozással, továbbá a dohányzás megelőzésével kapcsolatos prevenciós programokat.A Népegészségügyi Főosztály főosztályvezető-helyettese a megyei lakosság egészségi állapotának jellemzőiről is szólt, amely kapcsán kiemelte, hogy elsősorban az egészségben eltöltött életévek lehető leghosszabb ideig történő szinten tartása kellene mindannyiunk tudatos célja legyen. Fontos tisztában lenni azzal is, hogy az emberi egészséget a környezet minden egyes eleme befolyásolja, nem elegendő egy adott betegséget gyógyítani, az embert teljes egészében és környezetében szükséges kezelni – világított rá a megyei helyettes tisztifőorvos.
A konferencia résztvevőinek, műhelymunka keretében, a program kínálta szolgáltatások interaktív kipróbálására is lehetősége nyílott.

 
Ügyintézés