Megnyitotta kapuit a térség leginnovatívabb Pályaválasztási Vására Békéscsabán
2018. november 14. 20:13

Fején találta a szöget Herczeg Tamás országgyűlési képviselő, amikor megnyitó beszédében úgy fogalmazott, hogy a térség egyik legnagyobb, egyben a leginnovatívabb két napos Pályaválasztási Vására nyitotta meg a kapuit szerdán, Békéscsabán a CsabaParkban. A Békés Megyei Kormányhivatal Pályaválasztási Vásárán ugyanis a jövő technológiáival is megismerkedhet a pályaválasztás előtt álló általános, illetve középiskolás célközönség az innovatív technológiák utcájában.

Maradva egyelőre az egzakt számadatoknál: a két napos rendezvényen a szakmasátorban, illetve a kültéri helyszíneken 35 középfokú oktatási intézmény, 4 felsőoktatási intézmény, 11 egyesület és szakmai támogató szervezet, 3 kamara és 6 közigazgatási szerv mellett több mint 40 munkáltató is képviselteti magát a pályaválasztási vásáron, többek között olyanok, akik gyakorlati képzőhelyként vesznek részt a megyei szakképzés rendszerében. Összesen 100 kiállító mutatkozik be a rendezvényen, s a két nap alatt 3 500 általános iskolás vesz részt a kiállításon. Egy jelentős részük a kormányhivatal anyagi áldozatvállalásának köszönhetően juthat el a pályaválasztási vásárra.


-       Sorskérdés a fiataloknak a pályaválasztás, a továbbtanulás és bízom benne, hogy ezáltal a pályaorientáció is különös hangsúlyt kap a rendezvényen, ugyanis a pályaválasztási vásár lényege is az, hogy minél több jól képzett szakember legyen – hangsúlyozta köszöntő beszédében dr. Orosz Tivadar, a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke.
Herczeg Tamás országgyűlési képviselő túl azon, hogy az ország egyik legnagyobb és egyben a leginnovatívabb pályaválasztási rendezvényének nevezte a Pályaválasztási Vásárt, azt is kiemelte, hogy a program lassan kinövi helyszínt.

-       Azért vagyunk itt, hogy a fiatalok, a diákok maradjanak itt, maradjanak itthon a megyében. Ha azt csinálod mindig amit szeretsz, akkor sohase kell dolgoznod – idézte a bölcsességet a pályaválasztás fontosságát hangsúlyozva Takács Árpád. – De dolgozni kell, mert a munka önbecsülést ad, és megyénk a szorgalmas, dolgos emberekkel tud értéket teremteni, jövőképet mutatni – tette hozzá a Békés Megyei Kormányhivatalt vezető kormánymegbízott.

Takács Árpád azt is bejelentette, hogy a napokban 19 Békés megyei kis- és közepes vállalkozás mintegy 250 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert munkahelyteremtésre, - megőrzésre. A magyar állam anyagi áldozatvállalásának köszönhetően mintegy 100 új munkahely létesülhet a megyében, illetve több mint kétszáz munkahely megőrzését támogatta döntésével a Varga Mihály vezette Pénzügyminisztérium.
-       Örül a lelkem, amikor ilyen jól sikerült pályaválasztási vásár résztvevője lehetek, és tudom, hogy a diákok is jól érzik magukat a rendezvényen – mondta Marczinkó Zoltán István.
A Pénzügyminisztérium munkaerőpiacért és vállalati kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára Széchenyi Istvánt idézte, miszerint: „Az önismeret a legnagyobb bölcsesség.”. Úgy fogalmazott, hogy önismeretre van szükségük a pályaválasztás előtt álló fiataloknak is, és az élethosszig tartó tanulás, tudás lehet a sikeresség záloga.

A Pályaválasztási Vásár elsődleges feladata az, hogy egy helyszínen és időpontban vonultassa fel a megye valamennyi középfokú oktatási intézményének képzési kínálatát, a megyében elérhető felsőfokú továbbtanulási lehetőségeket, illetve a szakmai képzések birtokában elérhető munkalehetőségeket. A diákoknak lehetőségük van pályaérdeklődési kérdőívek kitöltésére, de igény esetén az egyéni pályaorientációs tanácsadás lehetősége is biztosított. A „Kis Mesterek” elnevezésű játék keretében a szakmák fortélyait is kipróbálhatják a tanulók.Ügyintézés