Megnyitotta kapuit a Békés Megyei Pályaválasztási Vásár
2021. október 13. 19:37

A koronavírus-járvány miatti tavalyi kényszerszünetet követően idén, október 13-14-én ismét megrendezi a megye legnagyobb pályaorientációs rendezvényét a Békés Megyei Kormányhivatal. A CsabaParkban megrendezett kétnapos rendezvényen a megye közép- és felsőoktatási intézményei, a felnőttképzésben résztvevő szervezetek, valamint a meghatározó munkáltatók kínálnak számtalan alternatívát a pályaválasztás vagy pályakorrekció előtt állóknak.
Szerdán és csütörtökön harmincöt középfokú-, három felsőfokú oktatási intézmény, öt szakmai kamara képviselői, illetve a megye meghatározó munkáltatói több mint 100 kiállítóhelyen várják a 7-8 osztályos diákokat, valamint a 14-18 éves korosztályt, illetve a pályakorrekció előtt álló felnőtteket egyaránt – hangsúlyozta Takács Árpád. A rendezvény azoknak is segítséget nyújt, akik már eldöntötték, hogy merre orientálódnak, de hasznos azok számára is, akik még nincsenek ezzel tisztában. A legfontosabb célunk a szakképzés és az abban rejlő lehetőségek bemutatása. Hiszünk abban, hogy a munka, a színvonalas szakképzés, a jól képzett szakmunkások és a kiművelt emberfők a fejlődés letéteményesei, a jövő zálogai Békés megyében is – nyomatékosította a kormánymegbízott.
Takács Árpád elmondta: fontos, hogy a fiataloknak olyan iránymutatást adjanak, amelynek segítségével később kiteljesedhetnek választott hivatásukban és a társadalom számára is hasznos tevékenységeket végezhetnek. Lényeges, hogy milyen értékek mentén élnek és dolgoznak a jövőben, hiszen ezzel példát mutatnak saját gyermekeiknek is. A rendezvénnyel ebben is szeretnénk segíteni – tette hozzá a kormánymegbízott.
A pályaválasztási vásár az újdonságok és az innovációk vására kell, hogy legyen – emelte ki Herczeg Tamás. A sikeres pályaválasztáshoz önismeretre, tudásra, megfelelő képzésre egyaránt szükség van. Fontos, hogy a nagybetűs életbe kikerülő fiatalok olyan munkát végezzenek, amiben örömüket, szakmai kiteljesedésüket lelik, teljesítményüket anyagilag és erkölcsileg is elismerik. A pályaválasztási vásár ehhez nyújt kapaszkodót, segítséget a választás vagy pályakorrekció előtt állóknak. A kormányhivatal munkatársai emberfeletti munkát végeztek, hogy a kiállítás létrejöhessen – mondta az országgyűlési képviselő.
A Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara pályaorientációs mottója az, hogy minden fiatal megtalálja azt a szakmát, amellyel később el tud helyezkedni és boldogulni tud az életben – fogalmazott dr. Orosz Tivadar. A jelenlegi szakképzési rendszer második évében járunk és a tapasztalatok kifejezetten kedvezőek, már többen választják a szakképzést, mint a gimnáziumokat. Kifejezetten igaz ez a technikumi képzésekre – hangsúlyozta az elnök.
A rendezvényen köszöntötték a szakmák Európa-bajnokságán, a Grazban szeptember végén megrendezett EuroSkills 2021. versenyen mechatronika szakmacsoportban kiválósági érmet szerzett, újkígyósi kötődésű Bakonyi Dávidot is. A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem gépészmérnök szakán ötödéves hallgató – amint azt elmondta –, versenyzőtársával a Bács-Kiskun megyei Kövér Dániellel egy gyártósort épített. A felkészülés és a verseny során tanúsított példamutató hozzáállásához, teljesítményéhez Orbán Viktor miniszterelnök dicsérő oklevélben gratulált. Az oklevelet Herczeg Tamás és Takács Árpád nyújtotta át, annak tartalmát a rendezvényen ismertették. Mucsi Balázs, a Békéscsabai Szakképzési Centrum főigazgatója és Vlcskó Pál főigazgató-helyettes ajándékcsomagot adott át az alma mater egykori diákjának.
A pályaválasztási vásár kísérőrendezvényeként a „Határokon átnyúló hálózat a szakmai karrierfejlesztés támogatására a határmenti térségben” elnevezésű Interreg V-A Románia Magyarország (ROHU) Program keretében ülésezett a Békés Megyei Pályaorientációs Kerekasztal is. A Takács Árpád kormánymegbízott kezdeményezésére megalakult kerekasztal kiemelt feladata, hogy segítse a Békés megyei fiatalok átgondolt pályaválasztását, hozzájáruljon az aktív korú népesség munkaerőpiaci helyzetének javításához, a foglalkoztatottság növeléséhez és a vállalkozásoknál jelentkező munkaerőigény kielégítéséhez, végső soron a gazdaság fejlesztéséhez és Békés megye népességmegtartó erejének növeléséhez.
A kerekasztal ülésén a Békés Megyei Szakképzési Munkacsoport tevékenységét dr. Rákóczi Attila főigazgató tekintette át, a kormányhivatal pályaorientációs tevékenységét, az Interreg V-A Románia Magyarország (ROHU) Program részleteit Pántya Imre főosztályvezető ismertette.Ügyintézés