Megalakult a Békés Megyei Pályaorientációs Kerekasztal
2019. október 04. 14:00

A kerekasztal megalakítása egyaránt szolgálja a munkavállalók és a munkáltatók érdekeit – hangsúlyozta Takács Árpád. A kormánymegbízott hozzátette: a fiatalok helyben tartásának záloga a jó családpolitika, a korszerű szakképzés, a fejlődő agrárium, a hatékony vidékfejlesztés és az összefogás.
Eddig azon fáradoztunk, hogy hazahívjuk, ide vonzzuk a szakképzett munkaerőt, de tennünk kell azért is, hogy itthon maradjanak – hangsúlyozta Takács Árpád. A kormányhivatal – tovább szélesítve az együttműködést – a közeljövőben a szakképzési centrumokkal is partnerségi szerződést köt – ismertette a kormánymegbízott.
A kormányhivatal és együttműködő partnerei – Takács Árpád kormánymegbízott kezdeményezésére – a Pályaválasztási Vásár keretében alapították meg a Békés Megyei Pályaorientációs Kerekasztalt. A testület kiemelt feladata, hogy segítse a Békés megyei fiatalok pályaválasztását, hozzájáruljon az aktív korú népesség munkaerőpiaci helyzetének javításához, a foglalkoztatottság növeléséhez, a vállalkozásoknál jelentkező munkaerőigény kielégítéséhez, végső soron pedig a gazdaság fejlesztéséhez és Békés megye népességmegtartó erejének erősítéséhez.
A Békés Megyei Pályaorientációs Kerekasztal munkájában a megye önkormányzata, általános és közép-, valamint felsőfokú oktatási intézményei, Békéscsaba önkormányzata, a gazdasági élet meghatározó szereplői, a kamarák és köztestületek, illetve civil szervezetek vesznek részt.
A Békéscsabai Vállalkozói Kerekasztal mintájára egy Békés Megyei Vállalkozói Kerekasztal létrehozásán gondolkodunk – mondta Herczeg Tamás. Az országgyűlési képviselő hozzátette: fontos, hogy a munkáltatók és a foglalkoztatottak között győztes-győztes kapcsolat alakuljon ki.
Meghatározó a tudatos, tervszerű építkezés, fejlesztés és a széles körű összefogás. Bízunk benne, hogy a Gál Ferenc Főiskola is építő partner lesz ebben az együttműködésben – fogalmazott dr. Kozma Gábor, a felsőoktatási intézmény rektora.
Az aktív részvétel és az együttműködés fontosságát hangsúlyozta dr. Kulcsár László, a NAK megyei elnöke és Mucsi Balázs, a Békéscsabai Szakképzési Centrum főigazgatója is.Ügyintézés