Lakásokkal segítik a fiatalok életkezdését Mezőberényben
2019. március 08. 08:55

Lakásokkal segítik a fiatalok életkezdését Mezőberényben
Elengedhetetlenül fontos az otthon megteremtése és a biztos munka, az egzisztenciális biztonság a családalapításhoz, a gyermekvállaláshoz – hangsúlyozta dr. Illés Boglárka, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) helyettes államtitkára csütörtökön, a Mezőberényi Polgármesteri Hivatalban megrendezett sajtótájékoztatón.
Mezőberény önkormányzata az „Esély otthon” elnevezésű Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program (EFOP) keretében, „A város a tiétek, a város értetek” című pályázatával 199 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert a település népességmegtartó képességének javítására, a fiatalok vidékről történő elvándorlásának megakadályozására. A program egyik legfontosabb elemeként a település 16 önkormányzati tulajdonú lakás felújításáról, felszereléséről döntött.
Az ifjúságpolitikáért és esélyteremtésért felelős helyettes államtitkár a családok támogatásának fontosságáról beszélt. Kiemelte, hogy a kormányzat a családok otthonteremtési kedvezményével (CSOK) 95 ezer családnak, mintegy 400 ezer embernek nyújtott segítséget.
Az eredményes pályázat keretében eddig elvégzett tevékenységet bemutató sajtótájékoztatón Dankó Béla országgyűlési képviselő úgy fogalmazott: egybecsengenek a kormányzat és a helyi politikai szereplők, településvezetők szándékai, hiszen a vidék népességmegtartó erejének növelése igen fontos feladat.
Siklósi István Mezőberény polgármestere „A város a tiétek, a város értetek” program részleteit ismertetve kifejtette: az elnyert támogatásból az önkormányzat mintegy 73 millió forintot fordít az önkormányzati tulajdonú lakások felújítására, fejlesztésére, 24 millió forint jut helyi ösztönzőkre, s több mint 70 millió képzésekre. A polgármester azt is elmondta, hogy az önkormányzat – ugyancsak a fiatalok otthonteremtését segítendő – saját erőből tízlakásos társasházat, illetve 20 lakásos bérlakást épít. A település jelenleg 146 önkormányzati bérlakással rendelkezik, ebből 30 szociális alapú, a többi költségalapú.
Ráksiné Tímár Viktória és párja, Tóth Martin valamint Kaszányi Magdolna a program keretében felújított önkormányzati lakásokban legkevesebb két évre otthonra találó bérlők képviseletében dr. Illés Boglárka helyettes államtitkártól, illetve Siklósi István polgármestertől vehette át jelképesen az új hajléka kulcsát. A résztvevők a Békési úti 2. szám, illetve Békési út 5. szám alatt egy-egy felújított lakást is megtekintettek.
***
A pályázat részeként a város a településkép javítása érdekében több száz facsemete telepítését is vállalta. A „Csemetékkel a csemetékért” elnevezésű programelem keretében az ’56-os emléktéren dr. Illés Boglárka helyettes államtitkár, Dankó Béla országgyűlési képviselő, dr. Krizsán Anett a Békés Megyei Kormányhivatal igazgatója, Siklósi István polgármester, Szekeres Józsefné alpolgármester és Tolnai Péter a megyei közgyűlés alelnöke 5 facsemetét ültetett.

A vidéken élő fiatalok otthonteremtését és családalapítását segíti elő 66 településen az összesen 11 milliárd forint összértékű „Esély otthon” elnevezésű pályázat. Az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program (EFOP) keretében megvalósuló pályázat célja, hogy a szülőföldjüktől elszármazott 18 és 35 év közötti fiatalokat visszavonzza szülőhelyükre, illetve a még ott élők számára otthonteremtési, boldogulási lehetőséget kínáljon. A felhívásra a háromezer és húszezer lakos közötti települések jelentkezhettek, a pályázók 50 millió és 200 millió forint közötti támogatást nyertek. A komplex programban hangsúlyos szerepet kap az otthon- és munkahelyteremtés, illetve a közösségépítés is.Ügyintézés