Kormányablak születik Battonyán
2022. március 10. 20:00

A kormány által biztosított százharmincmillió forintos beruházás keretében kormányablak létesül Battonyán a Fő u. 79-81. szám alatti ingatlanban – jelentette be csütörtökön, a helyszínen tartott sajtótájékoztatón Erdős Norbert, az Agrárminisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára és Takács Árpád kormánymegbízott.
A közigazgatás átfogó reformja és a kormányablakok létrehozása a 2010 óta eltelt időszak kormányzati sikertörténete. A kormányablakok kialakításával egyszerűbbé, gyorsabbá, professzionálisabbá, rugalmasabbá és hatékonyabbá vált az ügyintézés az állampolgárok számára. A kormányablakok a legközvetlenebb kapcsolatot jelentik a kormányzat és az állampolgárok között – hangsúlyozta Erdős Norbert.
A beruházásnak köszönhetően a Battonyán, illetve a település vonzáskörzetében élőknek is a huszonegyedik századi színvonalon biztosítjuk a közigazgatási szolgáltatásokat. A battonyai kormányablak azonban nem csak számukra, hanem a határ túloldalán élő magyar állampolgároknak is óriási segítséget jelent az ügyintézésben – hívta fel a figyelmet az Agrárminisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára.
Valóságos igazgatási központtá válik Battonya a kormányablak megvalósításával – fogalmazott Takács Árpád. A battonyai kormányablak mintegy 9 ezer dél-békési lakos számára hozza közelebb a közigazgatási szolgáltatásokat, hiszen a nemzetközi személy- és teherforgalmú közúti határátkelővel rendelkező város lakosai mellett Dombegyház, Kisdombegyház és Magyardombegyház lakóinak sem kell már Mezőhegyesre vagy Mezőkovácsházára utaznia ügyet intézni – emelte ki a kormánymegbízott. A megyében 16 kormányablak áll az ügyfelek rendelkezésére. A Békés Megyei Kormányhivatalban éves szinten 1,1 millió ügyfél fordul meg, a kormánytisztviselők 1,2 millió határozatot hoznak. Az ügyek jelentős részét, mintegy több mint 450 ezret a kormányablakokban intézik – tette hozzá Takács Árpád.
Jelenleg országosan 311 kormányablak és 20 okmányiroda áll az ügyfelek rendelkezésére, de tovább folytatódik a kormányablak-hálózat bővítése. Idén e célra a kormány 980 millió forintot biztosít. Ebből 212 millió forint Békés megyébe érkezik, az eleki és battonyai kormányablak kialakítására. Battonyán eddig csak okmányiroda működött, ami lényegesen kevesebb ügytípus intézését tette lehetővé. A beruházás megvalósítását követően a kormányablakban mintegy 2500 féle ügykört intézhet majd a lakosság.Ügyintézés