Kormányablak létesül Eleken
2022. április 01. 16:38

A kormány által biztosított mintegy százhúszmillió forintos beruházás keretében kormányablak létesül Eleken a Gyulai 2. szám alatt, a polgármesteri hivatalban – jelentette be pénteken, a helyszínen tartott sajtótájékoztatón dr. Kovács József országgyűlési képviselő és Takács Árpád kormánymegbízott.
Az eleki kormányablak kialakítását követően Békés megyében a 3. számú egyéni választókerület lesz az első és egyedüli, amelynek minden városában kormányablak áll az ügyfelek rendelkezésére – hangsúlyozta dr. Kovács József. A választókerületben 14 község és 6 város van. E beruházás megvalósulását követően – északi irányból Dél felé haladva – immáron Füzesgyarmaton, Szeghalmon, Vésztőn, Sarkadon, Gyulán és Eleken is kormányablak áll majd a lakosság szolgálatában – húzta alá a térség országgyűlési képviselője.
A beruházásnak köszönhetően Eleken, illetve a négynemzetiségű település vonzáskörzetében élőknek is a huszonegyedik századi színvonalon biztosítjuk a közigazgatási szolgáltatásokat. Míg a jelenleg meglévő okmányirodában mindösszesen nyolc ügytípus intézhető, addig a kormányablakban mintegy 2500 ügykörben kezdeményezhetnek eljárást, intézkedhetnek az állampolgárok. A közigazgatás átfogó reformja és a kormányablakok létrehozása a 2010 óta eltelt időszak kormányzati sikertörténete. A kormányablakok kialakításával egyszerűbbé, gyorsabbá, professzionálisabbá, rugalmasabbá és hatékonyabbá vált az ügyintézés az állampolgárok számára. A kormányablakok a legközvetlenebb kapcsolatot jelentik a kormányzat és az állampolgárok között, közelebb hoztuk az emberekhez a szolgáltató, jó államot – nyomatékosította dr. Kovács József.
Valóságos hatósági igazgatási központtá válik Elek a kormányablak megvalósításával – fogalmazott Takács Árpád. A kormányablakok országos hatáskörrel és illetékességgel járnak el, ennek köszönhetően a családok anyagi terhein is enyhítenek, hiszen a családtámogatási, agrár- vagy nyugdíjügyek intézése miatt nem kell más városba, településre utazni, azt helyben lehet rendezni – hívta fel a figyelmet a kormánymegbízott.
A Békés Megyei Kormányhivatalban éves szinten 1,1 millió ügyfél fordul meg, a kormánytisztviselők 1,2 millió határozatot hoznak. Az ügyek jelentős részét, mintegy több mint 450 ezret a kormányablakokban intézik – tette hozzá Takács Árpád.
Jelenleg országosan 311 kormányablak és 20 okmányiroda áll az ügyfelek rendelkezésére, de tovább folytatódik a kormányablak-hálózat bővítése. Idén e célra a kormány 980 millió forintot biztosít. Ebből 212 millió forint Békés megyébe érkezik, az eleki és battonyai kormányablak kialakítására.
Reményeink szerint szeptemberben átadhatjuk az eleki, s még idén a battonyai kormányablakot is. Előbbi így a tizenhetedik, utóbbi a tizennyolcadik kormányablak lesz a megyében. Az így kialakított kormányablak-hálózatnak és a kormányablak busznak köszönhetőn az egész megyében házhoz tudjuk vinni a közigazgatási szolgáltatásokat – tette hozzá Takács Árpád.
Az önkormányzatnak is jól felfogott érdeke, hogy a közigazgatási szolgáltatások legszélesebb spektruma biztosított legyen helyben, ezért is vagyunk partnerek a kormányablak kialakításában – mondott köszönetet a beruházásért a kormányzatnak, dr. Kovács József országgyűlési képviselőnek és a kormányhivatalnak is Szelezsán György, Elek polgármestere.Ügyintézés