Honvédelemért kitüntető cím Rácz András László békési pedagógusnak
2022. március 13. 07:55

Benkő Tibor honvédelmi miniszter – dr. Takács Árpád kormánymegbízott javaslatára – nemzeti ünnepünk alkalmából a Honvédelemért Kitüntető Cím III. fokozatát adományozta Rácz András Lászlónak, a Gál Ferenc Egyetem Technikum, Szakképző Iskola, Gimnázium és Kollégium békési testnevelés-sportszervezés szakos tanárának.
A kitüntetést az 1848-49-es forradalom és szabadságharc ünnepének apropóján március 9-én a Stefánia palotában vette át Rácz András László.
A Gál Ferenc Egyetem Technikum, Szakképző Iskola, Gimnázium és Kollégium békési testnevelés-sportszervezés szakos tanára a honvédelem támogatása, a honvédelmi nevelés népszerűsítése érdekében végzett kimagasló tevékenysége elismeréseképpen részesült a kitüntetésben.
Rácz András László aktív sportolóként atletizált, a Békési SE-ben, a békéscsabai előre Spartacusban, a TFSE-ben, illetve Szegedi VSE-ben is megfordult. Országos bajnokságokon többször állhatott dobogóra, 110 méteres gátfutásban válogatott kerettag volt. Negyedszázada tanít a békési oktatási intézményben. Tanítványaival minden esztendőben részt vesz a Honvédelmi Haditorna versenyen, ahol rendre dobogóra állhatnak diákjai: tavaly is az intézmény csapata nyerte a megyei fordulót. 2013-ban Pákozdon pedig az országos döntőben az ezüstérmet sikerült megszerezniük. 2017-ben a Honvédelmi Haditorna megyei fordulójában a második, egy évvel később különdíjas, 2019-ben harmadik helyezett lett az általa felkészített csapat, tavalyelőtt pedig éppen csak lecsúsztak a dobogóról.
A Gál Ferenc Egyetem Technikum, Szakképző Iskola, Gimnázium és Kollégium idén év elején a megyéből harmadikként, országosan a századikként csatlakozott a Honvéd Kadét Programhoz.Ügyintézés