Harminchárom tonna búzát adományoztak a Békés megyei gazdák
2020. október 21. 16:06

A Magyarok kenyere – 15 millió búzaszem nevű program Békés megyei záró, adományozó ünnepségén Takács Árpád elmondta: mi magyarok összetartozunk, egy kenyéren élünk szerte a Kárpát-medencében és a Kárpátok karéján kívül is.
A kormánymegbízott hangsúlyozta: létfontosságú élelmiszerünk, a kenyér az Úr imádságában is helyet kapott s mindennap azért fohászkodunk, hogy a mindennapi kenyerünket add meg nekünk ma. A kenyér ugyanis élet, a magyarok kenyere, magyar élet, magyar megmaradás és magyar jövő – folytatta. Az asztalunkra kerülő mindennapi kenyérben – Reményik Sándor sorait idézve –: „benne van az újrakezdés magja, de benne van a harchoz új erő, de benne van az élet” – tette hozzá a Békés Megyei Kormányhivatalt vezető kormánymegbízott.
A Békés Megyei Kormányhivatal stratégiai partnerként tekint az életet adó kenyérgabonát termelő gazdatársadalomra, híven bizonyítja ezt a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Békés Megyei Igazgatóságával, illetve a Békés Megyei Gazdakörök Szövetségével megkötött együttműködési megállapodás is. Az együttgondolkodás és a közös munka eredménye az is, hogy tavaly éppen itt Mezőhegyesen nyitotta meg kapuit az országban elsőként létrehozott integrált hatósági és agrárigazgatási központ. A magyar kormány fontosnak tartja a vidéket és gazdatársadalmat. Ezt igazolja a Mezőhegyest is érintő öntözésfejlesztési program is, hiszen ahol víz van ott gabona, élet sarjad, ami népességmegtartó erőt jelent – húzta alá Takács Árpád.
A magyar nemzet egy, oszthatatlan és egységes. Ezt jelképezi a Magyarok kenyere – 15 millió búzaszem program is – fogalmazott Jakab István, az Országgyűlés alelnöke, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) elnöke. A program igazi Kárpát-medencei sikertörténet, a Magyarok Kenyere Alapítvány tulajdonosa a Magosz – fűzte hozzá. A határon túli magyarság is részt vesz a munkában, hiszen az alapítvány ötfős kuratóriumának egy székelyföldi és egy kárpátaljai tagja is van – tudatta a Magosz elnöke. Jakab István szólt arról is, hogy a Magyarok kenyere program tíz éves, s a trianoni nemzet és országcsonkítás száz éves évfordulójára emlékezünk idén. Az elmúlt tíz esztendőben megszázszorozódott az éves szinten összegyűjtött gabonamennyiség: egy évtizede tíz tonna, idén viszont már több mint ezer tonna gabona gyűlt össze a Kárpát-medencei gazdatársadalom önzetlen, segítő szándékú összefogása keretében – emlékeztetett.


Mezőhegyes száz éve az ország közepe volt, ma az ország széle, de a szívünk közepe. A Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. a nemzet közös vagyona – hangsúlyozta dr. Lázár János. Az együttműködés és a felelősségvállalás határozza meg a munkánkat, gondolkodásunkat. Az elkövetkezendő tíz évben új korszak kezdődik a magyar agrárium életében Mezőhegyes ennek a motorja lesz – utalt az öntözésfejlesztési program biztosította lehetőségekre a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. által ellátott állami feladatok koordinálásáért felelős kormánybiztos.
A tíz évvel ezelőtt összegyűjtött tíz tonna is megsüvegelendő teljesítmény volt, az idei ezer tonnát meghaladó mennyiség pedig megteremti annak a lehetőségét, hogy egyre több kenyeret tudjunk tenni a rászorulók asztalára határon innen és túl – mondta Győrffy Balázs. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke kifejtette: az egymásrautaltság nem egyfajta átok, sokkal inkább erőforrás, hiszen nem csak azok járnak jól, akik részesülnek az adományból, hanem azok is gazdagabbak lesznek, akik adományoztak.
Békés megyében, az első esztendőkben 1-2 tonna búzát adományoztak a gazdálkodók, idén 106 termelő jóvoltából, öt gyűjtőponton 33 tonna kenyérgabona gyűlt össze – ismertette dr. Kulcsár László. A NAK Békés megyei elnöke azt is kiemelte, hogy a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. tapasztalatával és tudásával az egész megye agráriuma javát szolgálja.
Dr. Kulcsár László a Magyarok kenyere – 15 millió búzaszem program megvalósításában nyújtott közreműködéséért emléklapot adományozott dr. Lázár János kormánybiztosnak és Takács Árpád kormánymegbízottnak.
A búzából a tótkomlósi malomban 22,1 tonna liszt kézült, melyből 14 tonna, 17 Békés megyei gyermekélelmezéssel és gyermekjóléti támogatásokkal is foglalkozó szervezet, intézmény közreműködésével a szűkebb pátriánkban élő rászoruló családok élelmezését segíti. Ennek kiszállítását idén is a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. vállalta. Mintegy nyolc tonna liszt novemberben indul útjára és a Böjte Csaba ferences rendi szerzetes nevével fémjelzett Szent Ferenc Alapítvány dévai gyermekotthona lakóinak élelmezését segíti.Ügyintézés