Fuss és segíts! – százak futottak, milliós adomány a megyei kórháznak
2021. október 16. 14:45

„Fuss és segíts!” elnevezéssel első alkalommal, hagyományteremtő szándékkal rendezett jótékonysági futóversenyt Békéscsabán, a Gál Ferenc Egyetemmel együttműködve a Békés Megyei Kormányhivatal. A szervezők a nevezési díjakból és a felajánlott adományokból befolyt mintegy egymillió forinttal a Békés Megyei Központi Kórházat támogatják.
A különböző korosztályokban és távokon mintegy 450 nevező állt rajthoz, a jótékonysági futóverseny megszervezésével jelképesen a kórház dolgozóinak koronavírus-járvány elleni küzdelemben tanúsított helytállásáért mondtak köszönetet a szervezők. A legifjabb futó alig másfél, a legidősebb versenyző pedig 66 esztendős volt.
Túl azon, hogy jószolgálati tevékenységet folytatunk, tisztelgés és üzenet a mai rendezvény. Tisztelgés az orvosok, egészségügyi szakdolgozók, kórházi alkalmazottak előtt, akik a koronavírus-járvány ideje alatt a legnehezebb helyzetekben is tették a dolgukat, de így a negyedik hullám küszöbén üzenet is. Üzenet a jövőnek, hogy nem adjuk fel, összefogással, soha nem látott együttműködést tanúsítva a jövőben is mindent megteszünk a Békés megyei emberek egészségének, életének védelme érdekében – hangsúlyozta Takács Árpád. Az, hogy ma itt több mint száz gyermek is fut, szintén üzenet: van jövő, a futás és a jótékonykodás egy láthatatlan összekötő kapocs. Példaképek, hősök kellenek, fontos a közösséghez tartozás. „Az erő nem testi képességből fakad. Forrása a rendíthetetlen akarat.” – idézte Mahatma Gandhi gondolatait a kormánymegbízott.
Dr. Zsilák János, a Békés Megyei Központi Kórház orvos igazgatóhelyettese az egészségügyi intézmény nevében köszönetét fejezte ki a példaértékű együttműködésért, amivel a Békés Megyei Kormányhivatal és Gál Ferenc Egyetem megszervezte a rendezvényt. Úgy fogalmazott: a koronavírus-járvány elleni védekezés ideje alatt a társadalom többségének erkölcsi támogatását is élvezte az intézmény, a kormányhivatallal és a megyei védelmi bizottsággal pedig folyamatosan együttműködtek a feladatok megoldásában. Köszönjük, hogy a futók, intézményünk előtt elhaladva személyesen is kifejezhetik tiszteletüket, szolidaritásukat a kórház dolgozói előtt. Külön köszönet azért, hogy a nevezési díjakból befolyt támogatást a kórház alapítványának átutalva segítik a gyógyító munkát – nyomatékosította dr. Zsilák János.
A Gál Ferenc Egyetem itthon van Békéscsabán, itthon van Békés megyében és olyanokkal foglalkozik, ami hasznos a megyének, az itt élőknek, és javára válik az egész nemzetnek – emelte ki dr. Kozma Gábor. A ma rajthoz álló több mint 400 futó teljesítménye összeadódik és közösségi erő lesz belőle. Nehéz, de szép dolog a pályát megfutni, a jót megharcolni és a hitet megtartani. A sport kitartásra, alázatra, tiszteletre, szolidaritásra, nemes versengésre, a legfontosabb polgári erényekre tanít meg – tette hozzá a Gál Ferenc Egyetem rektora.
A jótékonysági futóversenyen az 1-3 éves korosztály 200, a 4-5 évesek 300, a 6-7 év közöttiek 500, a 8-9, illetve a 10-12 éves korosztály 800 métert teljesített. A felnőttek 3, 6 és 12 kilométeres egyéni futamokon, illetve 12 kilométeres női és férfi váltóban állhattak rajthoz. A nők 3 kilométeres mezőnyében Sztraczinszki Lili (0:13:13), a férfiakéban Körömi János Pál (0:10:31) diadalmaskodott. A nők között a 6 kilométeres távon Forján Petra (0:30:19), a férfiak között Zahorán Milán (0:20:57) végzett az első helyen. A szebbik nem tagjai közül 12 kilométeren Frankó Csilla (0:55:50), a férfiak mezőnyében Karsai Gábor (0:40:21) nem talált legyőzőre. Valamennyi távon az első helyezett férfi versenyző a kategória abszolút győztese címet is bezsebelhette.
A 12 kilométeres női váltóban a Tokai Lívia vezette négyes diadalmaskodott (1:06:34), míg a férfi váltóban a Komáromi László Tamás vezette csapat végzett az élen (0:46:21).Ügyintézés