Falusi vendégházakat és fogadót avattak Magyardombegyházon
2021. augusztus 25. 18:37

A Belügyminisztériumtól elnyert közfoglalkoztatási kiegészítő támogatás felhasználásával két falusi vendégházat, illetve fogadót alakítottak ki Magyardombegyházon. A település a beruházás megvalósításával felkerült Magyarország turisztikai térképére – hangsúlyozta a szerdai ünnepélyes átadón Réthy Pál, a szaktárca helyettes államtitkára.
Magyardombegyház önkormányzata mert nagyot álmodni. Nem törődött bele a korábbi reménytelennek tűnő helyzetébe, nem adta fel. Még akkor sem, amikor nem tudott számlát fizetni, nem voltak bevételei és a jövő kilátástalannak tűnt. Az ilyen rendkívüli helyzetek, ha akarattal és elszántsággal párosulnak különleges ötleteket, rendkívüli cselekvőképességet teremtenek. A kitartás pedig olyan eredményeket hoz, amelyek megváltoztatják az adott közösség, a település életét – fogalmazott közöntőjében Takács Árpád. Goethe írta: „Ha valamit tudsz csinálni, vagy úgy képzeled, hogy tudod, kezd el most. A bátorságban lángelme és varázs rejlik.” Bátorság kellett ahhoz, hogy elkezdjék annak ellenére, hogy sokan egy lyukas garast nem adtak volna a program sikeréért. Napok, hetek, hónapok és ma már évek kemény munkája bizonyítja, hogy igenis a bátorságban olyan varázs rejlik, amely kézzelfogható eredményeket hoz. Hiszen itt nem csak arról van szó, hogy van 19 közfoglalkoztatott, korábban átadtunk egy sajtüzemet és most a közmunkaprogram keretében avatunk vendégházakat és fogadót.
Ez valódi vidékfejlesztés, amely igazi sikertörténet. A hihetetlen álomtól a mai napig, tőszámokban: 20 kecske, a kecskéből tej, abból sajt, a sajtból más termékek. Sajtüzem, szövetkezet, a piac felkutatása, a turizmus és a falusi vendéglátás összekapcsolása, rendezvényszervezés, az ingatlanok megvásárlása és megmentése az enyészettől. Magyardombegyház, Dél-Békés él, és élni akar! – tette hozzá a Békés megyei kormánymegbízott.
A település 2011 óta részt vesz az értékteremtő közfoglalkoztatási programban, minőségi és prémium termékeket gyártanak. A Belügyminisztérium a közfoglalkoztatás területén végzett kiemelkedően példamutató tevékenysége elismeréseként 2016-ban a Start Plusz díjban részesítette az önkormányzatot. – hangsúlyozta Réthy Pál, a Belügyminisztérium Közfoglalkoztatási és Vízügyi Helyettes Államtitkársága helyettes államtitkára, aki a falusi turizmus fejlesztésének fontosságáról is beszélt.
A település éves költségvetése 28 millió forint, saját erőből sose sikerült volna megvalósítani a beruházást, ez igazi csapatmunka volt – mondott köszönetet az elnyert támogatásért Dinyés Ildikó polgármester.
A település önkormányzata a 2019. évi járási startmunka mintaprogram helyi sajátosságokra épülő programeleme kiegészítő támogatása keretében 63.824.747 forintot nyert a projekt megvalósítására. Ötmillió forintból vásárolták meg a Nagy u. 50., illetve 52. szám alatti magántulajdonú ingatlant. Az épületek felújítására 34,3 millió forintot, a berendezésükre 8 millió forintot fordítottak.A két ingatlanban megtörtént az elektromos hálózat teljes cseréje, megvalósították a fűtési rendszer korszerűsítését: a korábbi gázkonvektoros fűtés helyett gázkazánok és radiátorok lettek beépítve, a 21. század kívánalmainak megfelelő vizesblokkokat, fürdőszobákat alakítottak ki. A Kecskés Vendégházban két, egyenként 4 ágyas szobát alakítottak ki, míg a Sajtfalu Vendégházban kettő, egyenként két ágyas, illetve egy négy ágyas szoba született. Mindkét ingatlanban jól felszerelt konyha és étkező, illetve nappali szolgálja a vendégek kényelmét. A két vendégház teljesen felszerelt, önellátásra alkalmas. Mindkettő udvarán grillező, szalonnasütő és udvari játékok is rendelkezésre állnak.A projekt keretében a Kecskésház Fogadóban (Nagy u. 26.) egy 100 négyzetméteres, fűthető, nyitott és zárt résszel is rendelkező, 40 személy fogadására alkalmas közösségi teret alakítottak ki, így akár családi rendezvények, ballagások, esküvők lebonyolítására is alkalmassá vált az ingatlan. Az önkormányzat tervei között szerepel az is, hogy a későbbiekben itt egy konyhát is kialakítanak ezzel is erősítve a turisztikai vonzerőt.Ügyintézés